18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalShow-uri "made in England"

Show-uri “made in England”

Două legende ale muzicii pop-rock, cu biografii marcate de nebunia anilor ‚60, dar cu convingeri foarte diferite, concertează în weekend la Bucureşti.

În tinereţe, amândoi au avut probleme cu alcoo­lul şi drogurile – Eric Clap­ton cu heroina, Elton John cu cocaina – şi ambii, cu trecerea anilor, s-au cuminţit. Însă, în timp ce Elton John a devenit o zână bună a cauzelor umanitare (SIDA, drepturile minorităţilor sexuale), Eric Clapton a evoluat ca un conservator cu remarce riscate împo­triva emigraţiei şi, totodată, un susţinător al cauzei celor care, în Anglia, vor să ridice inter­dicţia pusă pe vânătoarea de vulpi.

Clapton, declaraţii rasiste şi muzică furată de la afro-americani

Eric Clapton şi fostul său coleg de scenă Steve Winwood  concertează astăzi, de la ora 20.30, pe Stadionul Tineretului. Cel considerat unul dintre cei mai influenţi chitarişti ai tuturor timpurilor şi, totodată, un apreciat artist de rock şi blues ajunge în sfârşit şi în România, aducându-l cu el şi pe Steve Winwood, cântăreţul cu voce de tenor alături de care a făcut istorie în trupe ca  Traffic sau Blind  Faith. 

Cu o istorie bogată nu doar în proiecte muzicale, ci şi în cariera solo, Eric Clapton, este un artist ca­­meleon al cărui stil a suferit o serie de schimbări de-a lungul vremii. Rămas fidel bluesului, ar­tistul a ajuns în topuri prin compoziţii din registre diferite, cu escale chiar şi în rockul psi­hedelic. Singurul  cântăreţ ce de­ţine trei intrări în Hall of Fame-ul Rock’n’Roll-ului şi 11 premii Grammy (4 primite în acelaşi an, 1992, pentru albumul „Unplugged”) e renumit pentru interpretarea originală a muzicii din sudul american, de unde a luat acordurile caracteristice afroamericanilor. Cu toate astea, muzicianul a devenit un susţi­nător al „white power”, al supre­maţiei albilor, declarând în tim­pul unui concert din 1976 că „Anglia e pentru oameni albi. Suntem o ţară albă”, opinii pe care avea să le retracteze parţial în zilele care au urmat, păstrând însă până azi o anumită ambiguitate asupra opiniilor sale „De atunci (după incidentul din 1976 – n.red.), am învăţat să-mi păstrez opiniile pentru mine”, a declarat într-un interviu în 2004. Cu toate aceste derapaje stranii pentru un individ format în climatul de toleranţă al anilor ‚60, Clapton a rămas unul dintre cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor, capabil să injecteze unei trupe suflul de originalitate care să o facă să reziste peste timpuri: Cream, Bluesbreakers, Blind Faith, Traffic, Derek and The Dominos sunt astfel de proiecte care au făcut istorie prin intervenţiile chitaristice de geniu ale lui Clapton.

Elton John, activism gay şi susţinător de acţiuni caritabile anti-SIDA 

Concertul starului englez, care revine după şapte ani în România, va avea loc în Piaţa Constituţiei sâmbătă, de la ora 20.00. Cu doi ani mai tânăr decât Eric Clapton şi abordând un stil mai accesibil decât acesta, circumscris pop-ului britanic, Elton John a adunat, într-o carieră de peste 40 de ani, şapte albume consecutive nr. 1 în SUA, şase single-uri nr. 1, peste 250 de milioane albume vândute, cinci premii Grammy, un Oscar, un Glob de Aur şi un premiu Tony.

Publicul îl recunoaşte şi îl aclamă după pasajele sensibile şi melodioase (cu versuri semnate de Bernie Taupin), după vocea sa puternică şi fermă, dar şi după ţinutele fistichii, accesorizate  mereu cu ochelari de diverse modele. Şi, fireşte, după pian, care nu lipseşte niciodată de pe scenele care îl  „găzduiesc” pe artist. Printre hiturile sale cunoscute se numără: „Don’t Go Breaking My Heart”, „Sorry Seems to Be the Hardest Word”, „I’m Still Standing”, „Nikita”, „Sacrifice” sau „Something About the Way You Look Tonight”. În 1997, după moartea prietenei sale Prinţesa Diana, a scos single-ul „Candle in the Wind”, care s-a vândut în 37 milioane de copii, devenind cel mai bine vândut single al tuturor timpurilor. La finalul anilor ’80 cântăreţul, care şi-a recunoscut orientarea sexuală gay, s-a implicat în  lupta şi campaniile anti-SIDA, iar de-a lungul  anilor a strâns peste 100 milioane de lire sterline (aproximativ 112 milioane de euro) în scopuri caritabile. În 2005, profitând de schimbarea legislaţiei britanice, s-a căsătorit cu David Finnish, cu care avea o relaţie din 1993.

Cele mai citite

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă