12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalSeparatistul catalan Oriol Junqueras şi-a pierdut funcţia de membru al Parlamentului European

Separatistul catalan Oriol Junqueras şi-a pierdut funcţia de membru al Parlamentului European

PE urmează astfel o decizie a justiţiei spaniole, a anunţat vineri preşedintele legislativului comunitar, David Sassoli, potrivit AFP, citat de News.ro.

“Mandatul lui Junqueras (care a fost ales la scrutinul european din mai – n.r.) a încetat la 3 ianuarie 2020”, a scris Sassoli într-un comunicat.

La acea dată, Comisia Electorală Centrală din Spania i-a retras acest mandat, o decizie confirmată joi de Curtea Supremă de la Madrid.

Conform Curţii Supreme, condamnarea lui Junqueras în octombrie la 13 ani de închisoare şi de interdicţie de a fi ales pentru răzvrătire şi deturnare de fonduri “implica excluderea statutului de eurodeputat”, recunoscut totuşi de justiţia europeană.

La 19 decembrie, Curtea de Justiţie a UE i-a dat dreptate acestui fost număr doi al guvernului catalan condus de Carles Puigdemont, precizând că în calitate de eurodeputat el dispunea de o imunitate “de la proclamarea rezultatelor” alegerilor.

Prin urmare, el trebuia să primească permisiunea de a ieşi din închisoare pentru a depune jurământul, aşa cum cerea.

Decizia CJUE a fost salutată ca o victorie de către separatişti. Ea le-a permis lui Carles Puigdemont şi Toni Comin – care au fugit la Bruxelles de procesele din justiţia spaniolă în 2017 şi au fost de asemenea aleşi eurodeputaţi la 26 mai – de a se acredita pentru a fi membri ai PE.

În comunicatul său, difuzat cu trei zile înainte de prima sesiune plenară din 2020 a PE la Strasbourg, Sassoli a dezvăluit de asemenea că Puigdemont şi Comin vor putea participa la şedinţă săptămâna viitoare.

Oriol Junqueras a fost condamnat pentru rolul său în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă