„Sunt profund preocupat de această escaladare periculoasă a violenţei în Gaza şi în sudul Israelului”, subliniază Guterres, într-un comunicat. „Este imperios ca toate părţile să se îndepărteze urgent de riscul unui nou conflict devastator”, adaugă acesta, conform Agerpres.
Secretarul general al Naţiunilor Unite le cere Hamas şi militanţilor palestinieni să oprească lansarea de rachete sau de baloane incendiare şi să nu se mai angajeze în provocări de-a lungul liniei de separaţie între Israel şi Fâşia Gaza, iar Israelul „trebuie să arate reţinere pentru a evita inflamarea situaţiei”.
Antonio Guterres a încurajat toate părţile să lucreze cu ONU pentru găsirea unei soluţii la această situaţie „periculoasă”. „Orice nouă escaladare pune în pericol viaţa palestinienilor şi israelienilor, agravează catastrofa umanitară în Gaza şi subminează eforturile actuale de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi a ajuta la revenirea Autorităţii Palestiniene în Gaza”, a încheiat secretarul general.
Potrivit unor diplomaţi la ONU, nicio ţară nu a cerut la acest moment întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate pentru a încerca reducerea tensiunii. O reuniune lunară regulată asupra Orientului Mijlociu figurează pe agenda de marţi a Consiliului, prezidat în iulie de Suedia.
Anunţat de Hamas, un acord de încetare a focului cu Israelul a fost în general respectat sâmbătă în Fâşia Gaza, a doua zi după un nou val de violenţe.
Este al doilea armistiţiu încheiat între cele două părţi într-o săptămână, într-un context de temeri crescânde privind un nou război.
Vineri, un soldat israelian a fost ucis de tiruri palestiniene de la frontieră, primul soldat ucis în sau la graniţa Fâşiei Gaza după ultimul război lansat de armata israeliană împotriva Hamas, în 2014. Israelul şi gruparea Hamas s-au înfruntat în trei războaie din 2008.
Trei combatanţi ai Hamas au fost ucişi după ce Israelul a ripostat prin lovituri aeriene asupra a zeci de obiective ale Hamas. Un al patrulea palestinian şi-a pierdut viaţa în timpul unei manifestaţii de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.
De la 30 martie, palestinienii demonstrează săptămânal în zona frontierei pentru a denunţa blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza şi a cere dreptul la revenire al refugiaţilor palestinieni obligaţi să-şi părăsească pământurile în 1948, când a fost creat statul Israel.