19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează: provocările NATO impun investiții noi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează: provocările NATO impun investiții noi

Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, a precizat că ţările membre ale NATO au oprit tăierile din cheltuielile pentru apărare, aşa cum s-a convenit la summitul Alianţei din 2014, dar mulţi membri nu au atins încă obiectivul privind alocarea a 2 % din PIB pentru apărare, informează Agerpres.

”Şefi de guvern au promis în 2014 să facă mai mult, şi trebuie să facă mai mult”, a declarat Stoltenberg la conferinţa anuală de securitate a Comitetului Atlantic Norvegian de la Oslo.

NATO se confruntă cu mai multe provocări, a declarat Stoltenberg, enumerând ”o Rusie mult mai imprevizibilă, incertitudinea şi teroarea din apropierea graniţelor noastre, precum şi o extindere sporită a armelor de distrugere în masă”.

Ulterior, secretarul general al NATO s-a întâlnit cu premierul norvegian, dna Erna Solberg.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu dna Solberg, Stoltenberg a afirmat că Norvegia este singura ţară din NATO ce are frontieră cu Rusia şi care pentru anul în curs nu a alocat bugetului apărării 2 % din PIB.

La rândul său, dna Solberg a precizat că sumele alocate pentru apărare sunt în creştere şi că Norvegia a investit în noi avioane de luptă şi nave militare.

Şefa guvernului norvegian a salutat de asemenea faptul că NATO îşi îmbunătăţeşte structura de comandă pentru a răspunde necesităţii de a se concentra pe apărarea liniilor maritime din Atlantic.

Norvegia este una dintre ţările fondatoare ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 1949.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă