15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInternaționalS-a lansat Fondul de Inovare al NATO pentru a găsi noi tehnologii...

S-a lansat Fondul de Inovare al NATO pentru a găsi noi tehnologii de securitate

În cadrul actualului summit al Alianței nord-atlantice, de la Madrid, s-a lansat Fondul de Inovare al NATO, ce va fi folosit pentru a găsi noi tehnologii de securitate.

Joi, în cadrul unei ceremonii de semnare găzduite de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, lideri și miniștri din 22 de țări aliate au lansat Fondul de Inovare al NATO, primul fond de capital de risc multisuveran din lume.

„Acest fond este unic”, a declarat secretarul general. „Cu o durată de 15 ani, Fondul de Inovare al NATO va contribui la aducerea la viață a acelor tehnologii incipiente care au puterea de a ne transforma securitatea în deceniile următoare, consolidând ecosistemul de inovare al Alianței și susținând securitatea miliardului nostru de cetățeni”, potrivit spotmedia.ro.

Recent lansat, Fondul de Inovare al NATO, va fi utilizat și pentru a dezvolta tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru Alianță

Fondul va investi un miliard de euro în start-up-uri și în alte fonduri de capital de risc, care dezvoltă tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru NATO.

Printre acestea se numără:

inteligența artificială;
procesarea de date mari;
tehnologia cuantică;
autonomia;
biotehnologia și îmbunătățirea umană;
materiale noi;
energie;
propulsie și spațiu.
Fondul va completa Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO – sau DIANA – care va sprijini dezvoltarea și adaptarea tehnologiilor emergente cu dublă utilizare la provocările critice în materie de securitate și apărare.

De asemenea, s-au înregistrat progrese semnificative pentru DIANA în cadrul Summit-ului de la Madrid din 2022, unde aliații au convenit că inovatorii care participă la programele DIANA vor avea acces la o rețea de peste 9 centre de accelerare și peste 63 de centre de testare în Europa și America de Nord.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...

Rusia lovește o cafenea din Harkov

O lovitură aeriană rusă asupra orașului ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a distrus miercuri o cafenea, a avariat o clădire rezidențială din apropiere...

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...
Ultima oră
Pe aceeași temă