20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalS-a încheiat prima ediţie Fest pe Lipscani

S-a încheiat prima ediţie Fest pe Lipscani

Oricât de trist ar suna, am ajuns şi la acest moment – finalul festivalului „Fest pe Lipscani”. Timp de 10 zile, spectatorii prezenţi în Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani s-au bucurat de magia talentului şi farmecul umorului lui Horaţiu Mălăele, căruia i-a fost dedicată prima ediţie a acestui eveniment. Un maraton teatral unic şi inedit în peisajul cultural românesc recent, la care au participat aproximativ 4500 de spectatori de toate vârstele.

De asemenea, în fiecare seară, la Teatrul de pe Lipscani au putut fi zărite diverse personalităţi ale vieţii culturale româneşti, dintre care amintim pe George Ivaşcu (de altfel, protagonist al primei seri a festivalului, în spectacolul „Podu’”), Alice Barb (în calitate de director al Centrului Cultural „Casa Artelor”, sector 3, partener al „Fest pe Lipscani”) Sanda Toma, Constantin Fugaşin, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă (ce s-a dovedit un fidel admirator al spectacolelor lui Horaţiu Mălăele) şi mulţi alţii. Un grup de patru studente ale secţiei Teatrologie, Management cultural şi Jurnalism teatral din cadrul Facultăţii de Teatru a UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti (Gabriela Bivolaru, Elena Coman, Alina Dumitrache şi Irina Radu) s-a alăturat echipei organizării festivalului, pentru a afla, în fiecare seară, impresii ale publicului prezent. Mai jos, reproducem câteva mini-interviuri cu spectatorii de la „Fest pe Lipscani”:

Ce părere aveți despre conceptul acestui festival, faptul că vor fi 10 spectacole maraton și 2 proiecții de film dedicate lui Horațiu Mălăele?

Nu poate să fie primit decât cu mare entuziasm de către un public care își apreciază valorile colosale ale teatrului românesc. Vom veni în fiecare seară și nu ne rămâne decât să ne bucurăm enorm de șansa de a-l vedea pe maestrul Horațiu Mălăele. Îmi pare foarte bine că cei de la Teatrul de pe Lipscani au reușit să facă un asemenea lucru – unic pentru mine, deși sunt o mare consumatoare de teatru. Deschiderea mi-a plăcut foarte mult și sunt convinsă că părerea îmi va rămâne neschimbată pe toată durata festivalului. (Liliana, economist)

Pentru o primă ediție a unui festival dedicat unei mari valori a teatrului românesc, Horațiu Mălăele a fost alegerea cea mai inspirată! Am toată stima pentru spectacolele și filmele sale. Deschiderea și organizarea s-au ridicat la nivelul așteptărilor, lucru destul de rar întâlnit pe la noi, dar pentru o asemenea manifestare nici nu trebuia să se fie altfel… (Cosmin, profesor)

Iată, deci, bucuria pe care a creat-o realizarea acestui festival la Teatrul de pe Lipscani, bucuria pe care publicul a avut-o întâlnindu-se cu Horaţiu Mălăele la aniversarea a 40 de ani de carieră. După o festivitate de deschidere de poveste (în data de 12 septembrie), a cărui regie au semnat-o Eugen Gyemant şi Gabriela Dumitru, într-un spaţiu scenografic creat de Tudor Prodan, „Fest pe Lipscani” s-a încheiat într-o frumoasă seară de duminică (pe 21 septembrie), cu o petrecere din basme, în timpul căreia spectatorii prezenţi au putut să-l aplaude încă o dată pe carismaticul Horaţiu Mălăele.

După un asemenea succes al primei ediţii, Teatrul de pe Lipscani se pregăteşte şi îşi aşteaptă publicul în noua stagiune, care începe pe 5 octombrie, cu „În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine…” – o stagiune ce promite multe surprize şi întâlniri cu mari nume de regizori, actori şi texte celebre. Până la a doua ediţie a „Fest pe Lipscani”, vă dăm întâlnire pe strada Lipscani, la numărul 53, ca să ne bucurăm împreuna de teatru.

Cele mai citite

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă