4.4 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRușii își părăsesc țara și pleacă în Finlanda: "Populația rusă nu își...

Rușii își părăsesc țara și pleacă în Finlanda: „Populația rusă nu își dorește acest război!”

La Vaalimaa, în Finlanda punctul de trecere a frontierei cu Rusia, la 193 km est de Helsinki, mai multe autobuze și mașini rusești opresc pentru controlul pașapoartelor și controale vamale. Deși fluxul nu este mare, este constant, notează BBC.

Unii oameni sunt nerăbdători să plece din Rusia, deoarece a existat un zvon persistent că guvernul președintelui Vladimir Putin ar putea introduce în curând legea marțială pentru a face față demonstrațiilor împotriva invaziei Ucrainei.

Cu zborurile către Europa oprite, singura cale de ieșire din țară este cu mașina sau cu trenul.

Rușii își părăsesc țara

Am vorbit cu o tânără rusoaică care fuge în Occident, printre puținii norocoși care avea viză UE înainte de anunțarea sancțiunilor. Era disperată de ceea ce se întâmplă.

„- Oamenii din Ucraina sunt familia noastră”, a spus ea. „Nu ar trebui să-i omorâm”.

– Te vei mai întoarce vreodată în Rusia?

„- Atâta timp cât guvernul va fi același, în niciun caz. Este atât de, atât de trist”.

Ea a spus că majoritatea rușilor nu vor acest război, dar riscă să ajungă la închisoare dacă încearcă să-l înfrunte Putin.

În Finlanda, există o simpatie imensă pentru oameni ca ea – la fel ca și pentru Ucraina și locuitorii săi. Această simpatie și teama că Rusia ar putea ataca alți vecini, cum ar fi Finlanda însăși, schimbă atitudinile față de înclinațiile tradiționale ale Finlandei către neutralitate.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, o majoritate tot mai mare de finlandezi consideră că este timpul ca țara lor să se alăture NATO și să aibă acces la protecția pe care ar aduce-o apartenența la alianță.

Înapoi la Helsinki – Trenul care vin din Sankt Petersburg oprește și transportă sute de oameni nerăbdători să fugă din Rusia. Majoritatea trenurilor sunt complet rezervate, cu prețurile biletelor în creștere.

Suma de bani pe care o pot aduce pasagerii care pleacă din Rusia este limitată. Rubla se prăbușește, economia rusă este ameninţată de sancţiuni şi de retragerea multor mari companii occidentale. Guvernul Rusiei este disperat.

Sancțiunile împotriva oligarhilo ruși, îi vor determina pe aceștia să se întoarcă împotriva președintelui Putin? Cu siguranță nu este imposibil, dar este puțin probabil să-l forțeze să oprească războiul împotriva Ucrainei.

Mai îngrijorător pentru el este apelul gigantului petrolier rus Lukoil pentru oprirea invaziei. Dacă principalele elemente ale economiei ruse se întorc împotriva lui, îi va fi mult mai greu să continue fără a face schimbări mari, precum introducerea legii marțiale.

O altă femeie care a părăsit Rusia, de data aceasta la Istanbul, ne-a spus prin telefon că a fugit deoarece îi este teamă de o revenire la viața așa cum a fost sub Uniunea Sovietică.

„Am 30 de ani, nu am văzut ce e mai rău… represiunile, poliția secretă”, a spus ea. „Am avut o teamă foarte clară că..dacă nu voi zbura chiar acum, nu voi mai putea zbura niciodată”.

„Pe de o parte, se pare că acesta este momentul să ieși din Rusia. Pe de altă parte, există o teamă legitimă că nu îți vei putea vedea prietenii și familia pentru cine știe cât timp..poate pentru totdeauna.”

Dacă s-ar introduce legea marțială, Putin ar fi liber să facă ceea ce vrea. El i-a spus deja președintelui francez Emmanuel Macron că nu se va opri până nu va ocupa întreaga Ucraina, iar un oficial francez care le-a ascultat telefonul a spus, după aceea, că lucrurile s-ar putea înrăutăți mult.

Cum? Ei bine, opțiunea nucleară ar putea fi din ce în ce mai aproape. Este o perspectivă înspăimântătoare.

Nu e de mirare că rușii care nu doresc nicio parte a invaziei sau necazurile pe care aceasta le creează în interiorul orașelor rusești. Sunt disperați să iasă din țară – și să își câștige existența în afara.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Călin Georgescu: Astăzi e Ziua Constituției, dar nu mai e nimic constituțional în România

Călin Georgescu a declarat că nu îl cunoaște pe Bogdan Peșchir, cel considerat principalul finanțator al campaniei sale prezidențiale Fostul candidat independent la președinție, Călin...

Călin Georgescu: Astăzi e Ziua Constituției, dar nu mai e nimic constituțional în România

Călin Georgescu a declarat că nu îl cunoaște pe Bogdan Peșchir, cel considerat principalul finanțator al campaniei sale prezidențiale Fostul candidat independent la președinție, Călin...

Elena Lasconi, scrisoare către Donald Trump: „Sunteți un adevărat lider al poporului, exact ca și mine”

Elena Lasconi, fostă candidată în alegerile prezidențiale din România, i-a trimis o scrisoare președintelui ales al SUA, Donald Trump, în care își exprimă dezamăgirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă