Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rusia ar putea furniza Siriei sisteme performante de rachete

Rusia nu mai este constrânsă de 'obligaţii morale' să nu furnizeze sisteme de rachete sol-aer S-300 armatei siriene, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, într-un interviu publicat vineri de agenţia de stat RIA Novosti.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 20.04.2018 - 17:08

Rusia nu mai este constrânsă de 'obligaţii morale' să nu furnizeze sisteme de rachete sol-aer S-300 armatei siriene, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, într-un interviu publicat vineri de agenţia de stat RIA Novosti.

Sistemul, prezentat ca fiind capabil să doboare ţinte aeriene pe o rază de 300 km, ar permite armatei siriene o mai bună apărare împotriva unor potenţiale lovituri occidentale, precum cele întreprinse la sfârşitul săptămânii trecute.

Rusia a promis în urmă cu un deceniu să nu furnizeze Siriei astfel de sisteme din cauza îngrijorării că aceasta ar putea duce la destabilizarea ţării, a afirmat Seghei Lavrov. 'Acum nu avem astfel de obligaţii morale', a adăugat şeful diplomaţiei de la Moscova în interviu.

Rusia este principalul susţinător militar al Damascului, sprijinul său contribuind la schimbarea cursului războiului civil din Siria în favoarea regimului.

Armata siriană dispune deja de sisteme de generaţie mai veche S-200, în timp ce Rusia a desfăşurat sisteme S-400 la baza aeriană pe care o deţine pe coasta de nord-vest a Siriei.

Potrivit agenţiei dpa, livrarea de sisteme S-300 va provoca în mod cert iritarea Israelului şi, posibil, a unor puteri occidentale, precum SUA, Marea Britanie şi Franţa. Cele trei ţări au întreprins la sfârşitul săptămânii trecute lovituri aeriene împotriva unor instalaţii siriene ca represalii la un presupus atac chimic al forţelor regimului în enclava rebela Douma.

Comentarii