19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalRomânia poate intra în Schengen în anul 2022, cu sprijinul Franței

România poate intra în Schengen în anul 2022, cu sprijinul Franței

România poate intra în Schengen în anul 2022, chiar în prima jumătate a anului. Ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer, a făcut un anunț în acest sens, în contextul lansării Președinției franceze a Consiliului UE. Președinția franceză va dura șase luni, din ianuarie până în iunie.

“În aceste şase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, primind alături de noi şi România”, a declarat ambasadoarea Franței. Anunțul a fost făcut într-o conferință organizată la sediul Reprezentanței Comisiei Europene. La conferință au mai participat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, și Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

Momentul primirii României în Schengen este acum o decizie strict politică. “Decizia politică în unanimitate va reveni Consiliului Uniunii Europene şi în acest sens salutăm prioritatea Preşedinţiei franceze pe această linie”, a declarat Ramona Chiriac.

România poate intra în Schengen întrucât îndeplinește toate condițiile tehnice

Atât ambasadoarea Franței cât și șefa Reprezentanței Comisiei Europene au subliniat că România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru a deveni membru Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că intrarea României în Schengen este și în interesul țărilor care sunt deja membre.

“Realitatea recentă, inclusiv în contextul pandemic, ne-a arătat că fragmentarea Spaţiului Schengen, prin menţinerea frontierelor interne, poate genera un impact negativ asupra integrităţii şi funcţionării pieţei unice”, a explicat ministrul român de Externe. Potrivit acestuia, România “îndeplineşte deja de câţiva ani criteriile de aderare”.

Încă de acum șase luni, și Parlamentul European confirma că dorește intrarea României în Schengen.

Fiecare stat membru UE asigură, prin rotație, Președinția Consiliului Uniunii Europene timp de șase luni. Consiliul Uniunii Europene reunește miniștrii statelor UE, pe domenii de activitate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă