37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalRishi a plătit 432.493 de lire sterline impozit, de 11 ori mai...

Rishi a plătit 432.493 de lire sterline impozit, de 11 ori mai mult decât salariul mediu

Prim-ministrul Rishi Sunak și-a publicat mult așteptatele declarații fiscale personale din Marea Britanie, care arată că a plătit peste 1.000.000 de lire sterline în ultimii trei ani, scrie metro.co.uk.

Documentele publicate de guvern arată că premierul a plătit 325.826 de lire sterline impozit pe câștigurile de capital și 120.604 lire sterline în impozitul pe venit în Marea Britanie.

Sunak, cel mai bogat parlamentar al țării, a declarat anterior că își va publica declarațiile fiscale în timpul campaniei eșuate de conducere împotriva lui Liz Truss, anul trecut.

Afacerile sale financiare au fost supuse unei examinări intense după ce s-a dezvăluit că soția sa, moștenitoarea Akshata Murthy, a deținut un statut special, care i-a permis să evite plata impozitului pe imensa sa avere, obținută de la firma indiană Infosys a tatălui său miliardar.

În urma unei reacții publice, Murthy a renunțat ulterior la statutul său de persoană fără drept de vot și a declarat că va plăti impozit în Marea Britanie pentru averea sa, ceea ce, potrivit ei, a fost făcut pentru ca această problemă să nu mai fie o „distragere a atenției soțului ei”.

Documentele fiscale publicate astăzi arată că domnul Sunak a câștigat în total 4,7 milioane de lire sterline în ultimii trei ani financiari, luând în considerare veniturile și câștigurile de capital.

Numai în ultimul exercițiu financiar, 2021-2022, premierul a câștigat peste 1,9 milioane de lire sterline din venituri și câștiguri de capital.

Suma de 432.493 de lire sterline pe care a plătit-o numai din impozitul pe venit este de peste 11 ori mai mare decât salariul mediu din Marea Britanie (38.131 de lire sterline).

Cu toate acestea, documentele împărtășite astăzi dezvăluie doar afacerile fiscale ale premierului din Marea Britanie și nu există documente asupra veniturilor sale din SUA.

Se estimează că Sunak și soția sa au o avere combinată de aproximativ 730 de milioane de lire sterline.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă