15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalReconstrucţii scenice, omagiu unor mari coregrafi

Reconstrucţii scenice, omagiu unor mari coregrafi

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) prezintă în această săptămână o serie de evenimente dedicate Verei Proca Ciortea şi lui Stere Popescu, doi iluştri coregrafi români.

Astfel, pe 4 noiembrie, ora 18.00, la Teatrul Excelsior are loc reconstrucţia scenică „De la Grupul 14 la Gymnasion şi Columna”, omagiu adus Verei Proca Ciortea. Dansează: Adomnicăi Raluca, Anas-tasiu Denisa, Mărgărit Carmen, Dragomir Alexandra, Mihai Ana (eleve ale Liceului de Coregrafie Floria Capsali), sub îndrumarea Doinei Georgescu (profesoară și coregrafă) și a Vavei Ștefănescu (coregrafă). Montaj video: Andreea Cârstea.

Evenimentul cuprinde, pe lângă invocarea Grupului 14 (anii ‘30) și a Grupului Gymnasion / Columna (anii ‘70-‘80), proiecția filmelor înregistrate între 1988 şi 1992, la Festivalul de Dans de la Kiel, Germania, şi păstrate pe casete video în arhiva artistei, şi o discuție privind activitatea coregrafei în România și în străinătate.

Pe 8 noiembrie, ora 19.30, la CNDB (Bd. Mărăşeşti 80-82) are loc „Ciocanul fără stăpân” de Florin Flueraş şi Brynjar Badlien. Stere Popescu prezintă reconstrucția scenică a spectacolului „Ciocanul fără stăpân”, realizată de Florin Flueraș și Brynjar Bandlien, ce a fost prezentată în 2009 la CNDB. Spectacolul este însoțit de o expoziție inedită cu documente din arhiva de fotografie a CNDB și înregistrări ale spectacolului original „Ciocanul fără stăpân“ al lui Stere Popescu, prezentat în cadrul Festivalului de Dans de la Teatrul Champs Elysées. După spectacol va avea loc o discuție cu Florin Flueraș și Brynjar Bandlien, moderată de Igor Mocanu.

„Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București“ este un proiect de recuperare și actualizare a istoriei invizibile a dansului, concretizat prin șase evenimente desfășurate în perioada 24 septembrie – 29 noiembrie, în mai multe spații din București. Evenimentul se înscrie în linia demersurilor de recuperare a istoriei dansului contemporan românesc, pe care CNDB le-a inițiat încă din 2006, pregătind totodată lansarea Portalului Dansului Contemporan Românesc (UptoDance).

Programul „Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului” mai cuprinde un eveniment Esther Magyar, programat la Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu, pe 15 noiembrie, ora 18.30, şi un eveniment Ioan Tugearu, ce va avea loc tot la CNDB pe 29 noiembrie, ora 18.30.

Cele mai citite

Presiunile asupra prețurilor la energia electrică au afectat veniturile Hidroelectrica

Veniturile Grupului Hidroelectrica au înregistrat o reducere de 22 la sută pentru primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023,...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...
Ultima oră
Pe aceeași temă