10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalFOTO. Lecțiile de istorie din saga medievală Game of Thrones

FOTO. Lecțiile de istorie din saga medievală Game of Thrones

Scriitorul George R.R. Martin, renumit pentru saga „Cântec de gheață și foc” (serial ”Game of Thrones”) a dezvoltat, în romanele sale, un univers în care transpune evenimente istorice reale în lumea ficțională. Astfel, multe dintre personajele din saga sunt reprezentări ale unor monarhi portretizați în romanele istorice „Regii Blestemați” ale lui Maurice Druon, notează Vanity Fair.

„Dacă îți place „Urzeala Tronurilor”, atunci vei iubi „Regii Blestemați”. În romanele lui Druon, descoperi regi necruțători, regine ucise prin stragulare, lupte, trădări, minciuni, lăcomie, rivalitate între familii, blestemele cavalerilor templieri, bebeluși schimbați la naștere, păcate, decădere. Aproape toate intrigile din istorie pot fi găsite aici. Și credeți-mă, familiile Stark și Lannister sunt nimic pe lângă invidia dintre Capețieni și Plantageneți. Saga lui Druon portretizează adevărata urzeală a tronurilor”, spunea scriitorul, în 2013.

O altă sursă de inspirație pentru Martin a fost și Războiul celor două roze. De altfel, scriitorul a și mărturisit că perioada sa favorită din istoria Angliei este cea care surprinde conflictul de 30 de ani dintre familiile York și Lancaster, pentru succesiunea la tronul dinastiei Plantagenet.

Martin îmbină intrigile și brutalitatea specifice realismului, pentru a da romanelor sale o atmosferă tensionată, unde predomină sentimentul puterii absolute. Totodată, apar și elemente de realism magic, precum superstițiile, care contribuie la prezervarea atmosferei medivale obscure.

Cersei Lannister/Jane Shore

În sezonul cinci, Cersei Lannister este pedepsită public pentru adulter, penitență folosită frecvent în Evul Mediu. Ideea a pornit de la una dintre numeroasele amante ale regelui Eduard al IV-lea, Jane Shore (1445-1527), care a fost pedepsită în mod public pentru comportament „libertin” și pe motiv că ar fi conspirat împotriva sa, a explicat scriitorul. Astfel, ea a fost obligată să meargă desculță pe străzi, într-o zi de duminică, îmbrăcată doar cu un furou, în timp ce în mâini purta o lumânare. 

Loras Tyrell/Eduard al II-lea al Angliei

Totodată, personajul lui Loras Tyrell este inspirat de regele Eduard al II-a. Atât Tyrell, cât și regele Angliei au suferit consecințele preferințelor lor sexuale. Tot în sezonul cinci, Loras Tyrell este în doliu după pierderea iubitului său, Renly Baratheon, însă el este obligat să se căsătorească cu Cersei. Similar, despre regele Eduard al II-lea se spune că avea o relație cu lordul Hugh Despenser, deși era căsătorit cu regina Isabella a Franței. Relația sa cu Despenser nu i-a adus nimic bun regelui, astfel că el a fost forțat să abdice, fiind ulterior asasinat.

Cersei Lannister/Regina Isabella a Franței

Cersei Lannister este întruchiparea perfectă a reginei Isabella a Franței. În secolul XIV, căsătoria sa cu regele Angliei a avut scopul de a consolida relațiile dintre cele două țări. Ea a fost nevoită să se căsătorească la o vârstă fragedă și și-a surprins contemporanii prin inteligență și puterea de convingere. Ea își sacrifică soțul pentru a-și pune fiul pe tron și a consolida puterea.

Khal Drogo/Ginghis Han

Khal Drogo, șeful unei armate de 40.000 de călăreți, este un alt personaj care amintește de o personalitate istorică influentă, Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mogul, în secolul al XII-lea. Liderul clanului nomad Dothraki este considerat, în roman, un mare cuceritor.

Zidul/Zidul lui Hadrian

Zidul reprezintă un alt element inspirat din istorie. Cu o înălțime de patru metri și jumătate, 2.7 metri grosime și 117 kilometri lungime, fortificația veche de 2.136 de ani a fost construită de romani, pentru a proteja sudul Angliei de atacurile triburilor care locuiau în Scoția de astăzi.

George R.R. Martin a povestit că a vizitat Zidul lui Hadrian în 1981: „Când m-am urcat pe zid, m-am simțit grozav. Nu era nimeni în jur. Am privit spre nord, în lumina apusului, încercând să îmi închipui cum m-aș fi simțit ca roman, dacă aș fi stat la capătul Imperiului, fără să știu ce se ascunde dincolo de dealurile și pădurile din exteriorul Zidului. Ce lume bizară trebuie să fi fost atunci! Experiența aceasta a rămas cu mine, chiar și zece ani mai târziu, când m-am apucat să scriu „Game of Thrones”. Întotdeauna am avut imaginea asta în minte și m-am gândit că vreau să scriu o poveste despre oameni care supraveghează zona de la marginea lumii”, a spus scriitorul.

Urzeala Tronurilor este un serial de televiziune, fantezie medievală, produs de HBO pe baza scrierilor lui George R. R. Martin. Serialul este difuzat și în România din 2011. 

 

 

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă