Războiul comercial dintre SUA și China, un final anunțat

Potrivit Wall Street Journal și New York Post, există șansa unui acord comercial SUA-China care ar putea fi anunțat în cadrul summitului de la sfârșitul lunii din Florida, între președinții Trump și Xi Jinping.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 06.03.2019 - 10:14

După opt luni de război comercial marcat de sancțiuni americane, urmate de măsuri chineze de retorsiune, Casa Albă menționează un acord comercial cu China, iar compromisul ar putea fi dezvăluit la summitul Do-nald Trump-Xi Jinping din 27 martie, când liderul chinez se va afla în vizită în Statele Unite. Progresele înregistrate în ultimele zile în privința problemei spinoase a protecției intelectuale a firmelor americane în China sunt considerate încurajatoare pentru mulți dintre colaboratorii preșe-dintelui Trump. Acordul nu va cuprinde doar simple promi-siuni noi din partea chineză privind importuri masive. Larry Kudlow, consilierul economic al preșe-dintelui american, declara că acum mingea se află în terenul chinez și îi revine preșe-dintelui Xi să ralieze Biroul Politic la concesiile acordate în principiu ameri-canilor de către vicepremierul chinez, Liu He, în timpul ultimei vizite recente la Washington. China s-ar angaja să importe produse agricole și energetice din SUA, în special gaz natural, pentru reducerea deficitului comercial american. Iar Beijingul va deschide piața sa internă, reducând taxele vamale asupra importurilor de automobile și va facilita investițiile străine. Surse citate de New York Times subliniază însă că este puțin probabil ca acest acord să contribuie la schimbarea în profunzime a economiei chineze așa cum ar vrea SUA. Pentru că „acordul nu va forța Beijingul să pună frână piratajului informatic, nici să reducă subvențiile”, care în ochii Washingtonului fac concurență între întreprinderile chineze și cele -ameri-cane.

Beijingul insistă pentru o ridicare rapidă a taxelor vamale de 10%, care tota-lizează 250 miliarde dolari, pentru produsele chinezești importate în SUA ca o condiție prealabilă încheierii unui acord și deocamdată nu este sigur că Bob Lighthizer, negociatorul comercial șef al președintelui Trump, este pregătit să accepte această cerere. Presa americană arată că Beijingul acceptă accelerarea ca-lendarului său de ridicare a restricțiilor care apasă astăzi asupra constructorilor străini de automobile, obligându-i să se asocieze cu o societate chineză, iar taxele vamale asupra vehiculelor importate vor fi reduse. De asemenea, vor fi eliminate diversele restricții impuse pentru produsele agricole și chimice americane.  China se angajează să cumpere produse ame-ricane în valoare de 1,200 miliarde dolari, pe o perioadă de șase ani. Din pachet mai face parte și un contract masiv de 18 miliarde dolari de furnizare de gaz natural de către societatea americană Cheniere Energy Inc. Societatea de stat Sinopec va primi primele livrări din 2023 la terminale chineze care urmează să fie construite și finanțate de bănci chineze, o investiție de circa 3 miliarde dolari.

 

Negocieri de ultimă oră

Discuțiile dintre cele două părți vor continua asupra altor cereri americane. Bob Lighthizer, avocat veteran al negocierilor comerciale delicate, ține ca meca-nismele de supraveghere a aplicării concesiilor să fie în funcțiune. Susținerea financiară a statului chinez pentru multiple întreprinderi publice reprezintă unul din punctele importante care rămân de reglementat. Pentru partea americană, controlul Partidului Comunist Chinez asupra unor numeroase societăți comerciale reprezintă o formă de concurență neloială pentru firmele străine. Delegația americană cere, de asemenea, Beijingului să nu sesizeze OMC privind legalitatea sancțiunilor americane care ar putea rămâne în funcție sau să fie reintroduse în caz de -litigiu.

La Beijing a început Congresul anual al Partidului Comunist și marți, 5 martie s-a reunit Adunarea Națională Populară (ANP), cu funcții simbolice, în realitate puterea fiind concentrată în mâinile secretarului partidului, Xi Jinping. Un analist chinez a menționat faptul că preșe-dintele Xi este contestat în sânul PC și a precizat că deși în următoarele două săptămâni, cât durează lucrările congresului, nu vor fi dezbătute probleme dificile ca războiul comercial cu SUA, pentru a nu pune în cauză secretarul PCC, tensiunile din cadrul partidului sunt reale. Președintele chinez, în discursul său, va trasa drumul Chinei în viitor și va anunța „schimbări semnificative”.  

Comentarii