11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternațional„Rapsodia Română“ deschide Festivalul „Enescu“

„Rapsodia Română“ deschide Festivalul „Enescu“

Duminică, 30 august, de la ora 19.30, cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu“ (30 august-20 septembrie) se deschide cu „Rapsodia Română nr. 1“ de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroși tineri muzicieni din România.

Dirijor va fi renumitul Kristjan Järvi, iar solistă violonista Sarah Chang, despre care New York Times scria că “talentul ei este la un nivel atât de înalt, încât nu ne rămâne decât să îl venerăm“, pentru a interpreta Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Jan Sibelius, chiar în anul în care se aniversează 150 de ani de la nașterea compozitorului finlandez.

Concertul se va încheia cu celebra Carmina Burana de Carl Orff, avându-i în distribuție pe unul dintre cei mai bine cotați contratenori ai momentului în lume, Max Emanuel Cenčić, dar şi pe soprana Jennifer O’Loughlin şi baritonul Levente Molnar, alături de Corul Filarmonicii „George Enescu“ pregătit de Iosif Ion Prunner şi Corul de Copii Radio, pregătit de Voicu Popescu.

Orchestra Română de Tineret a prezentat în avanpremieră acest concert şi sub bagheta lui Cristian Mandeal, în cadrul concertelor de la Sinaia care au încheiat pe 25 şi 26 august Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii“. Avându-l ca inițiator și director artistic pe violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret îşi va continua seria de evenimente concertistice pe data de 2 septembrie, într-un alt context onorant, sub bagheta lui Cristian Mandeal, respectiv la Festivalul orchestrelor de tineret din Aix en Provence.

În aceeași seară, de la 22.30, pe scena mare a Ateneului Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin“ va deschide seria Concertelor de la miezul nopții din cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu“. Celebrul ansamblu este prezent pe scena celui mai mare festival românesc de muzică clasică încă de la ediția din 1967.

Ansamblul coral susține un program de muzică sacră și profană, intitulat „Ars Nova şi Renaştere“ de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi, din program făcând parte și ansamblul transilvan Codex.

„Revenim de fiecare dată cu bucurie pe scena Ateneului Român, mai ales într-un context atât de special, cum este Festivalul Internațional «George Enescu». Participarea la cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România ne onorează“, a declarat Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin“.

Înființat în anul 1963, de către reputatul dirijor Marin Constantin, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin a susținut peste 4.100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.

Ansamblul Codex  a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania“ din Braşov.

Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XVI–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi din Europa de  Est,  precum şi  sursele  europene  care  au  tangenţă  cu  aceasta.  Membrii  formaţiei  s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc. 

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă