Foto Arhiva

Raiduri israeliene şi tiruri palestiniene în cea mai gravă confruntare armată

Armata israliană a atacat zeci de ţinte în Fâşia Gaza, ca represalii faţă de un tir intensiv de obuze - confruntarea cea mai gravă între israelieni şi grupări armate palestiniene de la războiul din 2014, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 30.05.2018 - 11:34

Una dintre aceste grupări, Jihadul Islamic, a anunţat marţi seara că un acord în vederea unui armistiţiu a fost încheiat între irganizaţii palestiniene şi Israel - sub auspiciile Egiptului, alt vecin al Fâşiei Gaza şi un intermediar istoric între cele două tabere.

”Nu comentăm”, a declarat armata israeliană. Anterior, ea a anunţat că-şi continuă operaţiunile în Fâşia Gaza, o fâşie de pământ între Israel, Egipt şi Marea Mediterană. Explozii continuau să răsune la miezul nopţii de marţi spre miercuri.

Acestă nouă intensificare a tensiunilor, după săptămâni de violenţe de-a lungul barierei de securitate dintre Israel şi Fâşia Gaza a făcut să reapară spectrul unui nou război în enclavă, în care au avut loc trei conflicte din 2008, între Israel pe de o parte, şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi aliaţii săi, inclusiv Jihadul Islamic, pe de altă parte.

Statele Unite, marele aliat al Israelului, au denunţat tirurile palestiniene ”contra unor instalaţii civile” şi au cerut o reuniune de urganţă a Consiliului de Securitate al ONU, care urmează să aibă loc miercuri la ora 19.00 GMT, potrivit unor diplomaţi de la ONU.

”Liderii palestinieni trebuie să dea socoteală pentru ceea ce permit în Fâşia Gaza”, a denunţat ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley într-un comunicat.

La rândul său Kuwaitul, un membru nepermanent al Consiliului de Securitate, a pus în circulaţie un proiect de rezoluţie care ”îndeamnă să se aibă în vedere măsuri cu privire la o garantare a securităţii şi protecţiei populaţiei civile palestiniene”.

Un detaliu notabil este faptul că acest text modificat abandonează cererea trimiterii în Fâşia Gaza a unei ”misiuni internaţionale de protecţie”, prezentată iniţial la 18 mai.

Rusia şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” şi îndeamnă ”cele două părţi să spargă cercul vicios al confruntării distrugătoare”.

Teritoriul israelian a fost vizat marţi de ”cel mai important baraj de tiruri de obuze de mortier şi de obuze” din 2014, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Aproximativ 70 de obuze de mortier au fost trase din Fâşia Gaza către Israel, a precizat armata. Un număr de proiectile a fost interceptat de sistemul de apărare antiaeriană ”Domul de Fier”. Unele erau de ”fabricaţie iraniană”, a acuzat armata. Iranul, un inamic jurat al Israelului, susţine Hamasul şi Jihadul Islamic.

Ca represalii, Israelul a dat ”replica cea mai importantă din 2014”, iar aviaţia şi artileria sa au atacat peste 35 de poziţii, până marţi la ora locală 16.00 (şi ora României), şi a continuat operaţiunile până târziu.

Comentarii