13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalProteste pe străzile din Cuba! Cetățenii, revoltați din cauza crizei economice

Proteste pe străzile din Cuba! Cetățenii, revoltați din cauza crizei economice

Situația a scăpat de sub control în Cuba! Mii de cetățeni au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirea și exasperarea din cauza crizei economice, scandând “Libertate!” şi “Jos dictatura!”. În cursul zilei de duminică, mii de grupuri s-au organizat pentru a defila pe străzile din San Antonio de los Banos, un orăşel cu 50.000 de locuitori, situat la aproximativ 30 de kilometri de Havana, cerându-și drepturile și libertățile. Protestele au început încă de dimineață într-un mod cât se poate de spontan, cetățenii fiind chemați prin intermediul rețelelor de socializare. Situația este una extrem de rară în Cuba, țară condusă de Partidul Comunist.

Majoritatea protestanților au fost tineri dornici de schimbarea regimului, care au scandat fără teamă: “Patrie şi viaţă!”, titlul unui cântec controversat, dar şi “Jos dictatura!” şi “Nu ne este frică!.

Protestele s-au ținut și în Havana, unde câteva sute de cetățeni au ieșit în stradă, însă s-au lovit de polițiștii care au folosit gaze lacrimogene pentru a îndepărta mulțimea. Potrivit informațiilor din presa internațională, cel puțin 10 persoane au fost arestat ieri, iar autoritățile au primit ordin să riposteze în fața protestatarilor, folosind violența.

Reacția președintelui Miguel Diaz-Canel a venit la scurt timp, acesta făcând apel către toți susținătorii pentru a-i înfrunta pe protestatari prin orice mijloace. Liderul statului s-a deplasat duminică, în jurul prânzului, la San Antonio de los Banos, însoţit de activişti de partid care au mărşăluit scandând “Trăiască Cuba!” şi “Trăiască Fidel”.

„Ordinul de luptă a fost dat, în stradă revoluţionari. Facem apel la toţi revoluţionarii din ţară, toţi comuniştii, să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări, acum şi în zilele următoare. Şi să le înfrunte într-un mod hotărât, ferm şi curajos”, a spus Miguel Diaz-Canel, printr-o intervenție televizată.

Pandemia de coronavirus a produs pagube uriașe în Cuba, iar criza economică este considerată cea mai gravă din ultimii 30 de ani. Cetățenii duc lipsă de alimente de bază și medicamente esențiale, iar conflictele sociale sunt din ce în ce mai prezente.

Președintele cubanez a mai adăugat faptul că oamenii care au ieșit în stradă să își exprime nemulțumirea sunt, de fapt, niște „revoluționari dezorientați” și este gata să își dea și viața pentru această revoluție.

„Suntem mulţi, iar eu sunt primul, care suntem gata să ne dăm viaţa pentru această revoluţie.”, a mai spus președintele din Cuba.

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă