15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalPrezenţe marcante în Festivalul Naţional de Teatru: Silviu Purcărete

Prezenţe marcante în Festivalul Naţional de Teatru: Silviu Purcărete

Întâlnirile publicului bucureştean cu marii creatori continuă la FNT. De pildă, Silviu Purcărete este prezent anul acesta în festival ca regizor de teatru, ca regizor de film şi ca „personaj“ al unei cărţi proaspăt lansate.

Spectacolul său “Pălăria florentină”, montat la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, se va juca luni, 28 octombrie, ora 21:00, şi marţi, 29 octombrie, ora 18:30, în sala Operei Naţionale Bucureşti, iar pelicula ”Undeva la Palilula” va rula în zilele de 29 octombrie – ora 14:00, 31 octombrie – ora 14:30 şi 3 noiembrie – ora 19:00, la Cinemateca Union, sub genericul Filmele Festivalului.

Show marca Purcărete

După cum se arată într-un comunicat al FNT, vodevilul Pălăria florentină, scris la jumătatea secolului al XIX-lea de Eugène Labiche, reprezintă dovada că piesele “bine făcute” sunt nemuritoare şi că “geniile tutelare ale genului” nu îşi pierd nicicând puterea de seducţie. Comedia este ridicată la rang de artă de un trio imbatabil: Silviu Purcărete (regia) – Dragoş Buhagiar (scenografia) – Vasile Şirli (muzica), alături de numeroasa echipă de actori a Naţionalului ieşean. Încurcături de amor (conjugal sau nu), spaţii ample şi pereţi mişcători, peruci şi costume de epocă, muzică originală interpretată live – toate fac parte din arsenalul unui spectacol baroc, plin de vervă, de un comic suculent.

Debutul regizorului de teatru în cinema

Acelaşi trio artistic, căruia i se adaugă scenograful Helmut Stürmer, ocupă genericul unui film despre un orăşel-fantomă pierdut în mijlocul câmpiei olteneşti, dar şi despre comunitatea care îl populează: caraghioşi, leneşi, derbedei cu inimă de înger, trăind într-o dulce inconştienţă. Afişul producţiei ”Undeva la Palilula”, care marchează debutul lui Purcărete în cinematografie este completat de o distribuţie răsunătoare: Răzvan Vasilescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Marius Manole, Áron Dimény”.

După cum am mai menţionat, numele lui Silviu Purcărete se regăseşte şi în paginile unei noi cărţi. Este vorba de volumul ”Teatrul e vis”, de Octavian Saiu, care a fost lansat duminică la Fundaţia Löwendal.

Profesor şi cercetător, Octavian Saiu îşi ia libertatea de a crea spectacole (im)posibile semnate de cei mai mari regizori ai lumii – exerciţii de imaginaţie ale unui critic de teatru marcat/sedus de arta acestora. “Cum arată un spectacol de Purcărete pe un text de Oscar Wilde?”, “Ce Trilogie ar crea Şerban din energiile popoarelor Pacificului?” „Ce imagini s-ar naşte dacă, după Sonetele lui Shakespeare, Robert Wilson ar alege Luceafărul lui Eminescu?” – sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă această insolită carte.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă