13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalPreşedintele CNC a „tunat“ Comisia de rating

Preşedintele CNC a „tunat“ Comisia de rating

Eugen Şerbănescu, preşedintele Consiliului Naţional al Cinematografiei, a modificat de curând componenţa Comisiei de rating a filmelor care intră pe marile ecrane, renunţând la unii dintre cronicarii din vechea comisie. Acum, ratingul filmelor este decis, printre alţii, de un agent de pază, o fostă vedetă Playboy şi oameni de la Antene.

Comisia de rating este un organism din cadrul CNC care decide celebrele „buline“ ce se ataşează peliculelor ce rulează în cinematografe, în funcţie de gradul de violenţă şi de sexualitatea prezente în filmele cu pricina, pentru a se evita expunerea minorilor la prea multe secvenţe deocheate şi la prea multă bătaie.

Comisia de rating vizionează în premieră toate filmele distribuite în România şi hotărăşte vârsta minimă obligatorie a spectatorilor. Este un job destul de călduţ, care, în afara pericolului de a face supradoză cinematografică, îi poate aduce fiecărui membru al comisiei până la 2.000 de lei lunar, în funcţie de câte filme vede. E drept că acesta este un mizilic faţă de sinecurile adevărate, dar de unde nu curge măcar pică şi se mai adună un bănuţ.

E aproape de la sine înţeles că cei care îşi pot da cu părerea cel mai bine despre filme sunt specialiştii, numai că aceasta pare a fi doar o condiţie necesară, nu însă şi suficientă.

Comisie întărită cu fii şi fiice

În ianuarie, Eugen Şerbănescu a decis să schimbe componenţa comisiei. A renunţat la criticii de film Călin Stănculescu, Rola Mahler şi Emanuel Lăzărescu şi a pus în locul acestora, după cum au declarat surse din CNC, oameni „apropiaţi“ sau faţă de care are anumite obligaţii. Ba chiar, se pare că preşedintele CNC le-a cerut unor foşti, dar şi actuali membri ai acestei comisii să semneze că şi ei sunt de acord cu îndepărtarea celorlalţi colegi, lucru la care însă nu au consimţit cu toţii. Printre „supravieţuitorii“ vechii comisii, care asigură „tranziţia“, se numără psihologul criminalist Tudorel Butoi, care acum mai bine de doi ani intrase în vizorul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării pentru afirmaţii misogine şi sexiste („Pe 20 octombrie 2010, CNCD a dat o hotărâre prin care sancţionează caracterul discriminatoriu al declaraţiilor expertului criminalist Tudorel Butoi făcute la postul Realitatea TV in februarie 2010. Expertul criminalist a declarat că, spre deosebire de bărbaţi, femeile victime ale violenţei din partea bărbaţilor sunt vinovate pentru provocare“, se arată pe site-ul CNCD), Narcisa Tcaciuc, actriţă, textieră de cuplete umoristice, asistent universitar la Facultatea de Arte Hyperion, din Bucureşti, şi prezentatoarea emisiunilor de divertisment de televiziune „Haz de necaz cu… Narcisa“, „Satira vedetelor“, „D’ale carnavalului… azi“, „Fan total estival“ şi „Vedetele şi fanii lor“, Cristina Dochianu, prezentatoarea ştirilor sportive de la Antena 1, care, după ce a fost concediată de Andreea Marin Bănică din trupa de dansatoare deoarece a pozat în Playboy pe un tarif foarte mic, numai 1.000 de euro, s-a reprofilat şi a ajuns la Antena 1 la horoscopul matinalului „Dimineaţa devreme“, pe vremea lui Dan Capatos şi a Cristinei Cioran, trecând apoi la ştirile sportive, Marin Vladimir (fost distribuitor de film, fost director la România Film) şi Cristina Corciovescu (reputat critic de film).

Comisia a fost îmbogăţită cu „sânge tânăr“, şi anume cu Iulia Ioaniţoaia – fiica lui Ovidiu Ioaniţoaia, producător la TVR2, Alexandru Chifu, de profesie finanţist, fiul lui Gabriel Chifu (vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, director al publicaţiei „România literară“, în care au apărut fragmente din ultima piesă a lui Eugen Şerbănescu, „A doua scrisoare pierdută“) şi Ovidiu Garcea – şeful firmei de pază ENEEA REAL SECURITY SRL (care asigură de câteva luni paza CNC-ului).

Eugen Şerbănescu a declarat pentru „România liberă“ că din Comisia de rating nu trebuie să facă parte numai critici de film, pentru că aceasta nu urmăreşte realizarea artistică a respectivelor producţii, ci gradul lor de violenţă. „În această comisie trebuie să fie reprezentate mai multe pături sociale, mai multe culturi şi mai multe vârste. Cei din Comisia de rating trebuie să înţeleagă cât de periculos este un film pentru psihicul tinerilor, dacă are sau nu potenţialul de a isca în minţile lor dorinţa de a avea un comportament violent şi infracţional, de aceea avem în comisie şi un psiholog criminalist. Dar nu orice film violent înseamnă că e şi periculos. Prin schimbarea componenţei comisiei noi am dorit să facem o reîmprospătare, să aducem membri mai tineri, care să nu pună însă pe orice film ratingul de 18 ani, pentru că astfel îi văduvim pe spectatorii mai tineri de filme bune, chiar dacă ceva mai violente“ a spus şeful CNC.

Foştii membri Călin Stănculescu şi Rola Mahler sunt într-adevăr mai în vârstă (greu de crezut însă că se pierd aşa uşor cu firea în faţa unor filme mai dure), dar acest lucru nu i se aplică şi lui Emanuel Lăzărescu, un cronicar tânăr.

Cât despre psihologul criminalist atât de lăudat de Eugen Şerbănescu, ne închipuim că, date fiind declaraţiile sale din 2010, conform cărora femeile îşi caută bătaia cu lumânarea, bănuim că este cât se poate de deschis la filme violente, cu condiţia ca victimele să fie doamne şi domnişoare. Şi dacă din acest „tribunal moral“ al filmelor face parte şi o tânără care a pozat goală, putem să ne bazăm şi pe faptul că scene de sex mai mult sau mai puţin explicite vor putea fi văzute la liber şi de copii. Asta ca să nu se mai spună că în România anului 2013 mai există cenzură.

 
Cele mai citite

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă