3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeInternaționalPreşedinta Croaţiei și-a prezentat programul electoral. Prioritățile acesteia

Preşedinta Croaţiei și-a prezentat programul electoral. Prioritățile acesteia

Vorbind în prezenţa premierului şi liderului formaţiunii de dreapta Uniunea Democrată Croată (HDZ), Andrej Plenkovic, a preşedintelui parlamentului, Gordan Jandrokovic, a miniştrilor în funcţie şi multor alţi susţinători, Kolinda Grabar-Kitarovic a mulţumit pentru sprijinul primit din partea formaţiunii HDZ, relatează agenţia Xinhua, preluată de Agerpres.

Ea a spus că şi-a depus candidatura pentru al doilea mandat prezidenţial întrucât crede în Croaţia. ”Cred în fiecare dintre oamenii noştri, în valorile noastre, în potenţialul nostru, în tot ceea ce ne înfrumuseţează ţara şi ne face mai speciali”, a declarat Kolinda Grabar-Kitarovic la prezentarea programului ei electoral.

Intitulat ”Croaţia ştie şi poate face mai bine”, acest program constă în şapte tematici de care, dacă va fi realeasă, Kolinda Grabar-Kitarovic a promis că se va ocupa în următorii cinci ani, respectiv dezvoltarea Croaţiei, identitatea, determinarea, justiţia, democraţia, securitatea şi optimismul.

De pildă, la capitolul securităţii, ea a menţionat că va insistat asupra modernizării armatei şi poliţiei. ”Susţin modernizarea tuturor ramurilor armatei croate şi aceasta include achiziţia de noi avioane de vânătoare şi creşterea bugetului pentru cercetare şi dezvoltare în sectorul apărării”, a indicat Kolinda Grabar-Kitarovic.

Ea a subliniat că Iniţiativa Celor Trei Mări consolidează poziţia Croaţiei în zona Mediteranei şi a Europei Centrale într-un moment în care ”statutul Croaţiei în lume este mai bun ca niciodată”.

În aceeaşi zi cu cinci ani în urmă, Grabar-Kitarovic şi-a prezentat programul electoral pentru primul mandat prezidenţial. ”Cred că mi-am realizat programul”, a apreciat ea luni, argumentând că acum ţara sa arată foarte diferit faţă de cum era la acea vreme. Atunci exista o lipsă de speranţă şi un sentiment că nu se putea face nimic, a amintit preşedinta croată, evocând o perioadă în care Croaţia trecea printr-o severă criză economică şi morală. ”Croaţia ştie cine a fost responsabil pentru aceasta şi nu trebuie să se întoarcă în urmă”, a continuat ea, făcând aluzie la fostul premier Zoran Milanovic, care se asemenea candidează la preşedinţie.

Alegerile se vor desfăşura la sfârşitul lui decembrie. Conform ultimelor sondaje, Kolinda Grabar-Kitarovic, în vârstă de 51 de ani, este favorită, cu circa 35% din intenţiile de vot. Este urmată, cu aproape 25%, de Zoran Milanovic, candidat al celui mai mare partid de opoziţie, Uniunea Social Democrată. Pe locul trei în intenţiile de vot vine artistul Miroslav Skoro, cu 18,3%.

Cele mai citite

FOTO&VIDEO. Nicușor Dan, mesaj la adresa lui Negoiță? “Aceste țevi nu folosesc la nimic, dar…”

În zona Pallady, sector 3, două afișe mari și late și-au făcut apariția pe niște țevi vechi. Mesajul pare să fie adresat lui Robert...

Președintele Iohannis merge la conferința de mediu din Dubai. România aderă la “Alianța Solară Internațională”

Președintele Klaus Iohannis va participa la conferința ONU de mediu din Dubai, unde se va consemna și "alăturarea României la Alianța Solară Internațională". Evenimentul este...
00:00:31

VIDEO. Copiii ținuți ostatici de Hamas se reîntâlnesc cu un câine

Copiii din familia israeliană Brodutch s-au reunit cu entuziasm cu câinele lor de familie, Rodney, luni (27 noiembrie), la o zi după ce au...
Ultima oră
Pe aceeași temă