6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăInternaționalPremierul Libiei a supraviețuit unei tentative de asasinat

Premierul Libiei a supraviețuit unei tentative de asasinat

Mașina în care se afla premierul Libiei a fost atacată cu gloanțe joi dimineața, fiind suspectată o tentativă de asasinat. Potrivit unei surse guvernamentale, oficialul a scăpat nevătămat.

Sursa a spus că incidentul s-a petrecut în timp ce Dbeibah se întorcea acasă și spune că a fost cu siguranță o tentativă de asasinat. Potrivit acesteia, atacatorii au fugit și incidentul a fost trimis spre investigare.

Filmările difuzate de televiziunea regională Al Jazeera au arătat mai târziu ceea ce spunea că este vehiculul lui Dbeibah. Pe acesta părea a fi un semn lăsat de un glonț pe parbriz și alte două urme pe un far și pe șasiu. Reuters nu a putut verifica imediat imaginile și nu a vorbit cu alți martori ai incidentului.

Premierul Libiei a fost supus unei tentative de asasinat

Dacă va fi confirmată, o încercare de asasinare a lui Dbeibah ar putea agrava criza asupra controlului Libiei. Acesta a declarat că va ignora votul programat de parlamentul din est mai târziu pentru a-l înlocui joi.

Forțele armate au mobilizat mai mulți luptători și echipamente în capitală în ultimele săptămâni. Specialiștii spun că asta stârnește temeri potrivit cărora criza politică ar putea declanșa lupte. Libia a avut puțină pace sau stabilitate de la revolta din 2011, susținută de NATO împotriva lui Moammar Gadhafi.

Dbeibah a fost instalat în martie în funcția de șef al Guvernului de Unitate Națională (GNU), susținut de ONU. El avea rolul de a unifica instituțiile divizate ale țării și de a supraveghea pregătirea alegerilor din decembrie, ca parte a unui proces de pace.

Fracțiunile rivale s-au luptat pentru poziție după ce procesul electoral s-a destramat pe fondul disputelor cu privire la reguli. Asta include legitimitatea propriei candidaturi la președinte a lui Dbeibah, după ce acesta s-a angajat să nu candideze.

Parlamentul, care a susținut în mare parte forțele estice în timpul războiului civil, a declarat GNU invalid și va organiza un vot joi pentru a numi un nou prim-ministru care să formeze un alt guvern.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

De ce este util să planifici bugetul de vacanță și cum să faci acest lucru

Te pregătești de concediu și vrei să-ți planifici bugetul într-un mod eficient, ca să-ți ajungă banii pentru excursii, distracții și suveniruri? Îți prezentăm în...

EXCLUSIV. Nicușor Dan condamnă zilnic sute de mii de bucureșteni să-și rupă picioarele la Unirii. FOTO

Prin zona Pieței Unirii, unde trotuarele administrate de Nicușor Dan reprezintă un real pericol, trec lunar milioane de cetățeni, potrivit datelor statistice ale principalilor...

Domeniile cu cele mai bune salarii în 2023

Acest an a început cu salarii mai mari în Construcții și Vânzări, iar anunțurile cu #SalariuLaVedere atrag cei mai mulți candidați. În următorul trimestru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă