Premierul britanic acuză serviciile secrete ruse că ar putea pregăti noi atacuri neurotoxice

Premierul Marii Britanii a cerut joi seară, la reuniunea Consiliului European, solidaritatea ţărilor Uniunii Europene împotriva serviciilor secrete ruse, pe care le acuză că ar putea pregăti noi atacuri neurotoxice de genul celui comis în orăşelul britanic Salisbury.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 22.03.2018 - 20:42

Potrivit unor surse diplomatice, Theresa May vrea "acţiuni coordonate" ale ţărilor Uniunii Europene pentru condamnarea atacului chimic atribuit Rusiei care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.

"Rusia a efectuat un atac îndrăzneţ şi lipsit de inteligenţă împotriva Marii Britanii. Este clar că ameninţarea rusă nu respectă frontiere şi, într-adevăr, incidentul din Salisbury se înscrie în modelul agresiunilor ruse împotriva Europei şi a vecinilor Rusiei", a spus Theresa May în momentul venirii la summitul de la Bruxelles.

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că intenţionează expulzarea agenţilor ruşi de pe teritoriul ţării sale.

 
"Marea Britanie afirmă că există reţele care organizează lucruri precum cel din Salisbury, că aceste reţele sunt în ţările noastre şi că ar fi bine să le contracarăm. Aceste reţele au abordat ţări europene, iar Theresa May le va spune mai multe lucruri liderilor ţărilor UE", a declarat un diplomat citat de agenţia Reuters.

"Mai multe state europene vor să aibă o reacţie comună la atacul care l-a vizat pe fostul agent Serghei Skripal", a afirmat un alt diplomat UE.

Comentarii