21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalPredicții: Cum va arăta Pământul peste 500 de ani

Predicții: Cum va arăta Pământul peste 500 de ani

Pe măsură ce știința tehnologică avansează din ce în ce mai mult, se pot face previziuni exacte despre viitor. Chiar dacă nu vom avea niciodată capacitatea de a privi în viitor cu o precizie totală, există un motiv de îngrijorare în ceea ce privește cum o să arate Pământul peste 50 de ani.

La urma urmei, filmele distopice despre sfârșitul lumii nu sunt simple avertismente. Nu ne-am fi putut imagina acum 500 de ani unde vom fi acum. Cristofor Columb nu și-ar fi putut imagina în 1492 ce se va întâmpla cu America pe care și-a asumat să o descopere. Deși este o sarcină dificilă, iată cât de diferită va fi lumea peste 500 de ani și dacă va mai exista sau nu.

Ciclul vieții

Întrebarea “Cum va fi Pământul peste 500 de ani?” înseamnă, în esență, dacă omenirea va supraviețui atât de mult timp și dacă planeta pe care o numim casă, ne va susține. În esență, răspunsul la această întrebare depinde în mare măsură de relația dintre civilizația umană și mediul nostru natural. Aceasta include modul în care am trăit în trecut, continuăm să trăim în prezent și plănuim să trăim în viitor. Fiecare decizie pe care o luăm are puterea de a influența soarta urmașilor noștri.

De aceea, trebuie să luăm în considerare tot ceea ce s-a întâmplat până acum. Iată ce știm: Pământul s-a modificat încă de la începutul timpului, provocând dispariția animalelor și plantelor, manipulând clima și folosind resurse precum combustibilii fosili și apa, fără prea multă considerație, pentru a ne alimenta modul de viață avansat.

Pământul este în mișcare

Un lucru este sigur, și anume că Pământul este în continuă schimbare. La fel ca și timpul, nu există nicio modalitate de a-l încetini sau opri. Știm, de asemenea, că există două procese principale care schimbă în mod direct starea planetei noastre. Primul este ciclul natural al planetei și rotația sa în jurul soarelui.

De fapt, Soarele se clatină, se înclină și își schimbă orbita, ceea ce aduce Pământul mai aproape sau mai departe de Soare. Aceste schimbări au loc pe parcursul a zeci de mii de ani, modificând climatele și provocând evenimente geologice precum ere glaciare.

Nu avem niciun control asupra primului proces. Cu toate acestea, cel de-al doilea este impactul ființelor vii de pe planetă, și anume noi, oamenii.

Impactul oamenilor asupra planetei

A doua mare influență asupra planetei este reprezentată de ființele vii. Oamenii s-au plasat în vârful lanțului. Modul nostru de viață perturbă ordinea naturală a ecosistemului. Cu cât tăiem mai multe păduri pentru a le înlocui cu fabrici și ucidem animale sălbatice pentru a crește culturi, cu atât mai mult invadăm Planeta.

De fapt, oamenii sunt cea mai invazivă specie dintre toate ființele vii de pe Pământ, provocând chiar dispariția altora. Cu cât crește mai mult nivelul de CO2, cu atât aerul nostru va fi mai puțin respirabil, cu atât ne vom simți mai somnoroși și cu atât planeta noastră va fi mai puțin locuibilă.

Noi schimbăm clima

Rezultatul unei cantități prea mari de dioxid de carbon nu este doar lipsa de oxigen, ci și creșterea temperaturilor. Ați observat cât de fierbinți devin verile în locuri în care nu a fost nevoie niciodată de aer condiționat? Temperaturile devin periculos de ridicate și se topesc calotele glaciare care ridică oceanele și provoacă inundarea unor întregi orașe de coastă.

Oamenii sunt cei care contribuie cel mai mult la încălzirea globală, cu cât ard mai mult combustibili fosili, conduc mașini și distrug straturile protectoare ale atmosferei. Cu cât vom continua pe această cale, cu atât mai mult Pământul se va încălzi până când va deveni pur și simplu prea cald pentru a mai trăi.

Temperaturi în creștere

Temperatura globală a crescut cu 1,15 grade Celsius (2,07 grade Fahrenheit) din 1880, în timp ce nivelul mării crește cu 3,3 milimetri pe an, potrivit NASA. Aceste schimbări se petrec deja în jurul nostru. Vă puteți imagina unde vor fi peste 500 de ani?

Aceasta este amenințarea cu care se confruntă Pământul chiar acum. Aceste schimbări ar putea duce la o planetă foarte diferită peste 500 de ani, în funcție de cât de dispuși sunt oamenii să își schimbe modul de viață. În curând, valurile de căldură, incendiile de pădure și furtunile în creștere nu vor mai fi cele mai mari preocupări ale noastre, în timp ce seceta și apa potabilă vor deveni tot mai puține. Cu siguranță vom rămâne fără resurse naturale, inclusiv hrana animalelor și plantelor pe care ne bazăm.

Astăzi VS. Peste 500 de ani

Pentru a pune în perspectivă previziunile pentru peste 500 de ani, să comparăm cum arată Pământul în prezent cu cel de acum 500 de ani. Cea mai mare schimbare este probabil creșterea numărului de oameni de pe planetă. Numărul oamenilor a crescut de la aproximativ 500 de milioane la peste 7,5 miliarde de oameni în prezent. Asta înseamnă mai mulți oameni care pun în pericol partea vie a planetei.

De fapt, biosfera a fost afectată și, odată cu ea, întregul ecosistem. Peste 800 de specii de plante și animale au dispărut din cauza manipulării noastre necorespunzătoare a naturii care le susține.

Cu cât crește mai mult populația noastră, cu atât mai puține specii sunt capabile să supraviețuiască. Pământul va fi complet de nerecunoscut peste 500 de ani.

Nici măcar tehnologia nu ne poate salva

Tehnologia ar putea fi salvarea, chiar dacă a provocat până acum atât de multe daune. Cu toate acestea, soluțiile tehnologice nu au avansat suficient de mult pentru a rezolva problema schimbărilor climatice, dar sunt cel puțin capabile să prezică riscurile. Încă mai avem o șansă de a salva soarta Pământului peste 500 de ani. Dacă vom continua să mergem în același mod în care o facem acum, nu vom face decât să mergem la vale.

Deși există o șansă ca urmașii noștri să avanseze în tehnologie, progresele lor ar putea fie să provoace mai multe distrugeri, fie să schimbe cursul planetei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...
Ultima oră
Pe aceeași temă