13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalPorumboiu junior şi Porumboiu senior, la Berlinală

Porumboiu junior şi Porumboiu senior, la Berlinală

În perioada 6-16 februarie are loc ediţia a 64-a a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Anul acesta la Berlinală vor fi mai multe prezenţe româneşti.

În secţiunea Forum, prestigiosul regizor Corneliu Porumboiu prezintă filmul “Al doilea joc”. În această peliculă apare ca personaj chiar tatăl său, care a fost arbitru de fotbal în timpul regimului Ceauşescu. Regizorul comentează înregistrarea pe casetă video a unui meci dintre echipele Dinamo şi Steaua din vremea dictaturii comuniste. Pe măsură de meciul înaintează şi riscă să fie oprit din cauza ninsorii, spectatorul este confruntat cu modul în care un arbitru imparţial a putut să supravieţuiască într-un stat guvernat de către un partid unic.

În aceeaşi secţiune va fi proiectat şi filmul “Pădurea e ca muntele, vezi?”, în regia lui Christiane Schmidt şi a lui Didier Guillain. Acţiunea se petrece în apropierea oraşului Sfântu Gheorghe, unde se află un sat de rromi. Străzile sunt neasfaltate, iar singurul mijloc de transport este căruţa cu cai. Singurul lucru utilizabil din zonă este lemnul pentru încălzit, pe care rromii îl fură din codrii din apropiere. Supravieţuirea e din ce în ce mai dificilă. Şeful satului, Aron, prevede un viitor apăsător, căci fără bani nu te poţi implica în politică, spre a te face auzit.

Norman Manea în „Le beau danger“

Pelicula regizorului René Frölke, „Le beau danger”, are la bază două texte ale faimosului scriitor Norman Manea: povestirea „Puteam fi patru” şi un fragment din romanul „Plicul negru”. Filmul conţine secvenţe în care apare chiar scriitorul, unele dintre ele filmate în România.

„Plicul negru” este ultimul roman publicat în ţară de către Norman Manea, în 1986, cu puţin timp înainte de a părăsi România. Personajul central al cărţii, Tolea, se află în pragul unei căderi nervoase, linia de demarcaţie dintre conştientizarea realităţii şi lumea visului, a imaginaţiei, ştergându-se, discret, pe parcursul naraţiunii. Cartea creează un mister psihologic ce ţine mereu trează atenţia cititorului, conţine o istorie a căutării unei organizaţii secrete, povestea unui anchetator care-şi pierde minţile, toate creând, în final, o lectură dinamică, deşi cu o structură complexă, un fel de puzzle literar.

„Din Plicul negru cititorul învaţă, mai mult decât din zeci de eseuri politice, despre duplicitatea perfidă a sistemului totalitar ceauşist”, scria World Literature Today.

Norman Manea este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 1979 şi Premiul Uniunii Scriitorilor în 1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste.

Tinerii artişti sunt şi ei bine repre­zentaţi la Berlinală. În cadrul programului „Berlinale Shooting Stars“, anul acesta este invitată Cosmina Stratan, cunoscută publicului pentru rolul său excelent din “După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, rol care i-a adus şi un important premiu de interpretare la Festivalul de la Cannes.

În programul “Berlinale Talents” sunt prezenţi actriţa Elena Andreea Vasile, regizoarea Adina Istrate, producătorul Gabriela Suciu şi editorul Alexandru Bădeliţă. La acest program se înregistrează anual în jur de 4.000 de aplicaţii şi 300 de participanţi selecţionaţi. Printre experţii „Berlinale Talents“ anul acesta se numără şi regizorul Corneliu Porumboiu, producătorul Ada Solomon şi scenaristul Răzvan Rădulescu.

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Dennis Man şi Valentin Mihăilă vor juca în Serie A! Parma a promovat matematic

Parma, echipa românilor Dennis Man şi Valentin Mihăilă, a promovat matematic în Serie A, după ce a remizat miercuri în deplasare cu Bari, 1-1,...
Ultima oră
Pe aceeași temă