12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalPlatformă online dedicată mişcării dadaiste, în limba română

Platformă online dedicată mişcării dadaiste, în limba română

Platforma interactivă online dada – data.net, care îşi propune să perpetueze moştenirea dadaismului prin intermediul noilor tehnologii, a fost lansată sâmbătă în limba română.

Evenimentul are loc în contextul celebrării a 100 de ani de la fondarea mişcării dadaiste şi a 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara.

Ceremonia a avut loc în prezenţa ambasadorului Elveţiei, Jean-Hubert Leber şi a ambasadorului Franţei, Francois Saint-Paul. De asemenea, la eveniment a participat preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu.

Platforma dada – data.net a fost descoperită cu ajutorul jurnalistului Nicolas Don, care a făcut o scurtă incursiune pe pagina de net. Potrivit ICR, scopul pe care şi-l propune această platformă interactivă nu este doar acela de a crea un sentiment de nostalgie în rândul adepţilor acestei mişcări artistice atipice, dar şi de a aduce un suflu nou, în ideea de a atrage curiozitatea noii generaţii. Site-ul, care a fost lansat oficial pe 5 februarie, conţine un anti-muzeu web, DADA-Depot, şi este realizat pe baza unor exerciţii interactive în rafală, denumite "Hacktions Dada". Aceste secţiuni vor fi lansate progresiv în limba română, pe baza unui calendar previzional stabilit în patru etape, cu o frecvenţă săptămânală.

În cadrul evenimentului a avut loc şi o videoconferinţă cu iniţiatorii proiectului digital inovator, David Dufresne şi Anita Hugi.

Dada-Data este un proiect digital internaţional, realizat în co-producţie cu radioteleviziunea elveţiană SRG-SSR, postul de televiziune franco-germană Arte şi studio-ul canadian Akufen.

 

Cele mai citite

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă