18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalPlângere depusă împotriva Franţei pentru crime împotriva umanităţii

Plângere depusă împotriva Franţei pentru crime împotriva umanităţii

”Datorăm aceasta tuturor persoanelor decedate din cauza consecinţelor colonialismului nuclear”, a declarat fostul preşedinte al Polineziei, un arhipelag francez situat în Pacific şi care are 270.000 de locuitori.

Acest anunţ a fost făcut în cursul unei reuniuni privind Polinezia franceză, organizată în cadrul unei comisii a ONU specializate în probleme referitoare la decolonizare.

”Cu un mare sentiment al datoriei şi al fermităţii, pe 2 octombrie, noi am depus o plângere la Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanităţii. Această urmărire în justiţie are ca scop să le ceară socoteală tuturor preşedinţilor francezi în viaţă de la începerea testelor nucleare împotriva ţării noastre”, a spus el.

”Pentru noi, testele nucleare franceze nu sunt decât rezultatul direct al colonizării. Contrar discursurilor franceze, noi nu am acceptat efectuarea acestor teste. Ne-au fost impuse cu ameninţarea directă de instituire a unei guvernări militare dacă refuzăm”, a afirmat de asemenea Oscar Temaru.

Liderul separatist a precizat că s-a încercat iniţierea unui ”dialog responsabil” din 2013 cu ”puterea administrativă”, cu supervizarea ONU. Dar apelurile adresate Franţei de a veni la masa discuţiilor au fost ”ignorate şi tratate cu dispreţ”, a mai spus el.

Preşedintele Polineziei franceze, Edouard Fritch, însoţit de o delegaţie a liderilor majorităţii sale, a fost de asemenea audiat marţi de comisia ONU.

Deputatul separatist Moetai Brotherson a denunţat ”locul gol al Franţei” în cursul schimburilor de opinii la ONU.

Între 1966 şi 1996, atolii Mururoa şi Fangataufa au fost teatrul a 193 de teste nucleare franceze care au avut efecte asupra populaţiilor şi asupra mediului. În 2010, în baza unei legi, au fost introduse măsuri de despăgubire, dar ele sunt prea restrictive, potrivit asociaţiilor veteranilor care suferă de maladii provocate de radiaţii.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă