3.9 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPatriarhul Kirill s-a rugat pentru încheierea rapidă a conflictului din Ucraina, fără...

Patriarhul Kirill s-a rugat pentru încheierea rapidă a conflictului din Ucraina, fără să-l condamne

Patriarhul Kirill vrea încheierea rapidă a conflictului din Ucraina, dar evită să-l condamne, mai ales că la începutul ei și-a declarat sprijinul pentru aceasta.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, al cărui sprijin pentru „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina i-a consternat pe mulți creștini, a declarat sâmbătă că speră că aceasta se va încheia rapid, dar, din nou, nu a condamnat-o.

La o slujbă în aer liber la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, în ajunul Paștelui ortodox, Patriarhul Kirill a stropit cu apă sfințită pâini de Paște cunoscute sub numele de kulichi, și a spus că multe dintre ele vor fi trimise în regiunea Donbas din estul Ucrainei, relatează Reuters.

„Să dea Dumnezeu ca acest dar de Paște să îi ajute pe cei care sunt implicați în acest conflict dificil să își liniștească inimile, mințile, sufletele, astfel încât luptele să se încheie cât mai curând posibil și să domnească pacea mult așteptată, iar odată cu ea să se întărească evlavia oamenilor și credința”, a spus el, potrivit spotmedia.ro.

Patriarhul Kirill se roagă pentru încheierea conflictului, dar poziția lui inițială a divizat Biserica Ortodoxă din toată lumea

Patriarhul Kirill, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut anterior declarații de susținere a intervenției militare a Moscovei în Ucraina, o poziție care a divizat Biserica Ortodoxă mondială.

Deși a vorbit sâmbătă despre necesitatea reconcilierii, el nu a pus sub semnul întrebării și nu a criticat campania militară.

„Fie ca Domnul să reconcilieze în primul rând poporul nostru din Ucraina, din Donbas, unde încă se varsă sânge”, a spus Kirill, care, la fel ca Putin, crede că rușii și ucrainenii sunt în esență un singur popor.

„Fie ca Domnul să vindece rănile provocate oamenilor, familiilor care și-au pierdut întreținătorii, părinților care și-au pierdut copiii și copiilor care și-au pierdut părinții.”

Sprijinul patriarhului pentru campania militară a Rusiei, în care au fost uciși mii de soldați și civili ucraineni, a provocat furia unora din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, precum și în bisericile din străinătate legate de Patriarhia Moscovei.

Rusia afirmă că desfășoară o operațiune militară specială în Ucraina, menită să demilitarizeze și să „denazifice” țara. Ucraina și Occidentul resping acest lucru ca fiind un pretext nefondat.

Papa Francisc, șeful Bisericii Romano-Catolice, a renunțat la planurile de a se întâlni cu Kirill în iunie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Parteneriat strategic pentru incluziune: Memorandum pentru sprijinirea refugiaților în România

Parteneriatul reprezintă un pas esențial pentru susținerea grupurilor vulnerabile și crearea unui mediu de afaceri mai echitabil Romanian Diversity Chamber of Commerce (RDCC) și Agenția...

Noul cod rutier din Italia prevede amenzi de până la 1.000 euro pentru șoferii prinși cu telefonul în mână

De sâmbătă, 14 decembrie, Italia va implementa un nou cod rutier care introduce pedepse mult mai severe pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului,...

Călin Georgescu dă în judecată Președinția și serviciile secrete pentru dezvăluirea documentelor ce au dus la anularea alegerilor prezidențiale

Călin Georgescu a intentat un proces împotriva Administrației Prezidențiale, Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS)...
Ultima oră
Pe aceeași temă