Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Papa Francisc îndeamnă la toleranță față de migranți: „Săracii sunt comoara voastră”

Papa Francisc, aflat duminică în vizită la comunitatea catolică Sant'Egidio, care aniversează în acest an 50 de ani de existenţă, a încurajat-o să ''deschidă noi coridoare umanitare'' pentru refugiaţi spre Italia şi a denunţat frica de străini, informează AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 12.03.2018 - 10:58

''Continuaţi să deschideţi noi coridoare umanitare pentru refugiaţii din faţa războiului şi a foamei. Săracii sunt comoara voastră'', a subliniat papa în discursul său susţinut în bazilica Sainte-Marie-du-Trastevere, în aplauzele membrilor comunităţii Sant'Egidio, foarte activă în primirea refugiaţilor şi în acţiunile de mediere a păcii în zone de conflict precum Republica Centrafricană.

Suveranul pontif a lăudat comunitatea pentru ''misiunea de a crea o societate care nu consideră pe nimeni străin'', pentru ''misiunea de a traversa frontierele şi zidurile'', ca alternativă la lumea ''locuită de frică'' din ziua de astăzi.

Recentele alegeri legislative din Italia au avut ca rezultat un scor istoric pentru mişcarea antisistem M5S, de extremă dreaptă, care a promis în programele electorale repatrierea imigranţilor clandestini.

''Epoca noastră experimentează o mare frică în faţa vastelor contururi ale globalizării. Iar frica se întoarce deseori împotriva străinilor, a celor care sunt diferiţi, a săracilor, ca şi cum aceştia ar fi duşmani'', a subliniat suveranul pontif pe un ton grav, după ce a ascultat povestirea unui adolescent din Damasc, sosit în Italia prin intermediul unui coridor umanitar.

''Atunci ne apărăm de aceste persoane crezând că aşa păstrăm ceea ce avem şi ceea ce suntem'', a constatat suveranul pontif.

Însă ''viitorul unei lumi globale înseamnă a trăi împreună''. ''Acest ideal necesită angajamentul construirii de punţi, să păstrăm dialogul şi să continuăm să întâlnim'', a pledat papa Francisc.

''Nu este doar o problemă politică sau organizaţională. Suntem toţi chemaţi să ne schimbăm în adâncul sufletelor şi să privim cu milostivire'', a spus papa.

''Să ne gândim la suferinţele poporului sirian căruia i-aţi primit refugiaţii prin 'culoare umanitare'. Cum se poate, după tragediile secolului al XX-lea, să recădem în această logică absurdă?'' a adăugat suveranul pontif.

Coridoarele umanitare, iniţiate în decembrie 2015 prin contribuţia comunităţii Sant'Egidio, Federaţiei bisericilor evanghelice italiene şi Bisericii valdeză, au făcut posibilă sosirea în Italia a aproximativ 1.000 de persoane, cea mai mare parte sirieni.

Acest model, experimentat de asemenea în Franţa şi Belgia, are ca obiectiv, pe de o parte înlăturarea pericolelor la care migranţii se expun în timpul călătoriilor clandestine şi, pe de alta, furnizarea de asistenţă pentru integrare, informează AGERPRES.

Comentarii

loading...