15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInternaționalOpera Naţională Bucureşti are un nou coordonator al trupei de balet: coregraful...

Opera Naţională Bucureşti are un nou coordonator al trupei de balet: coregraful italian Renato Zanella

Coregraful Italian Renato Zanella va fi noul coordonator al trupei de balet de la Operă Națională București, a confirmat pentru agenția de presă News.ro Beatrice Rancea, directorul interimar al instituției, care a precizat că Johan Kobborg nu deținea funcția de director al baletului. O astfel de funcție nu este legal posibilă pentru cetățenii străini, a mai spus Rancea, citată de News.ro. 

“Renato Zanella va fi coordonator artistic, echivalentul unui director al baletului. Având în vedere că, prin Codul Muncii, persoanele de altă naționalitate, cu atât mai mult dacă nu cunosc limbă, nu pot să aibă funcții de conducere, respectiv de directori. Director în Operă nu poate fi nimeni dacă e străin. Însă aceste atribuții pot intră în fișa postului și atunci directorul artistic, directorul baletului se vor numi coordonatori balet sau respective artistic, care vor primi atribuțiile unui director”, a explicat directorul interimar al Operei Naționale București, Beatrice Rancea. 
Despre cum s-a negociat cu Johan Kobborg rămânerea în Operă, Beatrice Rancea spune că acesta a vrut să rămână doar în condițiile vechiului contract pe care l-a avut cu instituția: “Domnul Kobborg credea că este directorul baletului. Nu putea să aibă și nici nu a avut această titulatură, dânsul nu era angajat că director al baletului. Domnul Kobborg a avut un cu totul și cu totul alt contract, nu a putut să primească scris titulatură de director al baletului. I-am oferit posibilitatea de a reveni în Operă, și lui și doamnei Alină Cojocaru, dar mi-a spus că nu dorește decât în condițiile pe care le-a avut înainte, nici mai mult, nici mai puțin. I-am explicat că legislația României nu ne permite condițiile pe care dânsul presupunea că le-a avut. Nu a fost, pe hârtii, directorul baletului. Asta am înțeles că a fost și discuția pe care a avut-o cu directorul de dinaintea mea și motivul pentru care și-a dat demisia, că dânsul a dorit să fie directorul baletului. Eu, în momentul când am venit în instituție, dânsul își dăduse demisia”. 
   
Beatrice Rancea a ținut să precizeze că Renato Zanella nu va avea aceeași remunerație că Johan Kobborg: “Domnul Zanella, nici nu se pune problemă să aibă contractul pe care l-a avut domnul Kobborg. Contractele sunt confidențiale, dar va spun că nici nu se punea problemă sumelor pe care le-a avut domnul Kobborg. Avea cu Operă patru contracte. În discuția pe care am avut-o cu domnul Kobborg asta i-am explicat, că nu era legal posibil să mai aibă acele patru contracte”, a spus Rancea. 
   
“Am fost încântat să cunosc nouă mea companie, astăzi, la Operă Națională București. Beatrice Rancea m-a prezentat oficial, împreună cu noul director muzical, Marcello Mottadelli. Sunt fericit să coordonez una dintre cele mai mari companii din Europa, cu o foarte bună tradiție a dânsului”, a scris, pe contul de Facebook, Renato Zanella. 
   
Renato Zanella s-a născut la Verona, în Italia, în 1961. A început studiile de balet la școală locală, după care a studiat la Cannes, cu Rosella Hightower. În 1985, s-a alăturat baletului de la Stuttgart. În 1985 Ioan Holender l-a numit Directorul Baletului de la Operă de Stat din Viena, unde a rămas până în 2005. A fost și director al trupei naționale de balet din Grecia. 

 Operă Națională București a fost scenă unor conflicte deschise în mandatul ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, conflict deschis între dirijorii Vlad Conta și Tiberiu Soare, numiți, pe rând, la conducerea instituției, și balerinul Johan Kobborg, care avea atribuții de coordonare a Companiei de balet.  Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB și la demisia ministrului Culturii, criticat de președintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criză de la Operă. 
   Între timp, mai mulți balerini, printre care și Marină Minoiu, au demisionat de la ONB, dar directorul Beatrice Rancea a menționat că trupă este acum completă și pregătită pentru nouă stagiune. 

Cele mai citite

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă