9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU, pentru o comisie de anchetă cu experți ăn crime de război,...

ONU, pentru o comisie de anchetă cu experți ăn crime de război, la Gaza

Cu 29 de voturi pentru, două împotrivă şi 14 abţineri, Consiliul a adoptat o rezoluţie care cere ”trimiterea de urgenţă a unei comisii internaţionale independente pentru a investiga toate presupusele încălcări şi abuzuri ale dreptului umanitar internaţional şi legislaţiei internaţionale în domeniul drepturilor omului”, din timpul protestelor de masă care au început pe 30 martie 2018.

SUA şi Australia au votat împotriva rezoluţiei. Germania şi alte câteva state occidentale au fost printre cei 14 membri care s-au abţinut.

Germania, Australia şi Ungaria au declarat că nu pot susţine rezoluţia întrucât aceasta nu abordează în mod adecvat rolul Autorităţii Palestiniene şi al ”actorilor nestatali”, o referire voalată la mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Proiectul de rezoluţie a fost prezentat de Pakistan în numele Organizaţiei Cooperării Islamice.

Cererea de desfăşurare a sesiunii extraordinare, ”prezentată oficial de Palestina şi de Emiratele Arabe Unite”, a fost ”susţinută de 17 state membre ale Consiliului”, având în vedere că, pentru convocarea reuniunii, este nevoie de sprijinul a cel puţin o treime din cei 47 de membri (adică 16 state).

Într-un comunicat emis după adoptarea rezoluţiei, Israelul a respins decizia Consiliului Drepturilor Omului. ”Israelul respinge total decizia Consiliului Drepturilor Omului, care dovedeşte încă o dată că este vorba despre un organ cu majoritate automat antiisraeliană dominată de ipocrizie şi de absurditate”, se arată în comunicatul emis de Ministerul israelian de Externe. ”În mod repetat, Consiliul ignoră încălcări reale ale drepturilor omului în lume. În schimb, alege să atace singura democraţie din Orientul Mijlociu”, afirmă textul citat, menţionând că forţele israeliene acţionează în mod legal în Gaza şi că Israelul are o justiţie profesionistă şi independentă.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă