16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalOmagiu artelor marţiale

Omagiu artelor marţiale

Marele maestru al cinematografului din Hong Kong, Wong Kar Wai, se înclină în faţa unui mare maestru al artelor marţiale aşa cum ştie el mai bine, printr-un film de artă.

Pelicula „Marele maestru“, ce poate fi văzută zilele acestea şi în cinematografele din România, reuneşte cele mai mari staruri ale cinematografiei chineze contemporane. Lui Wong Kar Wai i-au trebuit şase ani de pregătire şi trei ani pentru filmare şi postproducţie, dar şi o mulţime de experţi pentru a putea duce la bun sfârşit această aventură cinematografică.

Inspirat de viaţa lui Ip Man, maestru legendar al Kung Fu-ului, acţiunea filmului se petrece în perioada tulbure a instaurării Republicii în China, care a urmat căderii ultimei dinastii imperiale, o perioadă dominată de ură şi de lupte crâncene. În mod paradoxal, în mijlocul haosului general, artele marţiale au înflorit.

Povestea

Filmul spune povestea lui Ip Man (Tony Leung), maestru al şcolii de Wing Chun (o ramură a Kung Fu-ului chinez) şi profesor al celebrului Bruce Lee. Născut în Foshan, în sudul Chinei, într-o familie bogată, soţia lui Ip Man fiind o descendentă a nobilimii din Manciuria (Song Hye Kyo), cu o pasiune nebună pentru Wing Chun, el frecventează Pavilionul de Aur, eleganta casă de plăceri unde se întâlnesc maeştrii Kung Fu din Foshan.

În 1936, ţara este afectată de o criză politică profundă şi se află la un pas de un război civil. Japonezii au invadat provinciile de nord-est, înfiinţând Manciuria. Maestrul Gong Baosen (Wang Qingxiang), şeful comunităţii de arte marţiale de Nord, vine la Foshan. Scopul lui este de a înlesni schimburile între experţii de arte marţiale din Nord şi din Sud. Acum este invitat de maeştrii din Sud, care îi organizează o ceremonie de rămas bun, la Pavilionul de Aur. În timpul ceremoniei, un tânăr execută mai multe figuri pentru a-şi demonstra abilităţile.

Discipol şi succesor al lui Baosen Gong, Ma San (Zhang Jin), maestru de Xing Yi, a ocupat aceeaşi poziţie la o ceremonie anterioară, din nord-estul ţării. Fiica lui Gong, Gong Er (Zhang Ziyi), singura care stăpânea figura mortală a tatălui său – celebra “64 de mâini“, inspirată din stilul de kung fu Ba Gua – soseşte şi ea la Foshan pentru a participa la ceremonia de rămas bun a tatălui său. Acolo îl cunoaşte pe Ip Man. Urmează o serie de provocări la luptă, maeştri contra alţi maeştri. În acest timp, invazia nord-estului ţării de către japonezi va bulversa lumea Maestrului Gong.

Gong Er şi Ip Man se regăsesc în Hong Kong-ul anilor ‘50 într-o nouă lume, dominată de resentimente puternice. Deşi a trecut printr-o perioadă foarte dificilă după invazia Foshan-ului de către japonezi, Ip Man refuză să se dea bătut. El deschide o şcoală Wing Chun în Hong Kong; în scurt timp, printre elevii săi se vor găsi discipoli devotaţi – inclusiv Bruce Lee – care vor populariza această formă particulară de Kung Fu în întreaga lume.

Filmul beneficiază, evident, de scene de luptă absolut spectaculoase, filmate sub supravegherea antrenorului de lupte Yuen Wo Ping, care a mai consiliat filme celebre precum „Matrix“, „Kill Bill“, „Tigru şi dragon“.

Cele trei staruri – Tony Leung, Zhang Ziyi şi Chang Chen – au urmat un antrenament riguros timp de mai mulţi ani. Luptele au ca decor peisaje de vis precum piscurile înzăpezite din nord-estul Chinei, dar şi peisajele spectaculoase din climatul subtropical din sudul ţării.

Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă