12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalO țară dorește să crească numărul de ore de muncă la 69

O țară dorește să crească numărul de ore de muncă la 69

Săptămânile de lucru mai scurte, menite să îmbunătățească sănătatea mentală și productivitatea angajaților, ar putea să se impună în unele locuri din întreaga lume, dar cel puțin o țară pare să fi ratat acest lucru și dorește cu totul altceva, notează CNN.

Guvernul sud-coreean a fost nevoit în această săptămână să regândească un plan care ar fi ridicat plafonul orelor de lucru la 69 pe săptămână, față de limita actuală de 52, după ce a stârnit o reacție violentă în rândul lucrătorilor din generația Milenialii și din generația Z.

Lucrătorii din economia puterii din Asia de Est se confruntă deja cu unele dintre cele mai lungi zile de lucru din lume – ocupând locul al patrulea după Mexic, Costa Rica și Chile în 2021, potrivit OCDE -, iar moartea prin suprasolicitare (“gwarosa”) se crede că ucide zeci de persoane în fiecare an.

Cu toate acestea, guvernul a susținut planul de majorare a plafonului, ca urmare a presiunilor exercitate de grupurile de afaceri care doreau o creștere a productivității – până când s-a lovit de opoziția vehementă a tinerei generații și a sindicatelor.

Secretarul principal al președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, a declarat că guvernul va viza o nouă “direcție” după ce a ascultat opinia publică și a afirmat că se angajează să protejeze drepturile și interesele lucrătorilor din generația Milenialii, generația Z și a celor care nu sunt sindicalizați.

Majorarea plafonului a fost văzută ca o modalitate de a aborda deficitul iminent de forță de muncă cu care se confruntă țara din cauza scăderii ratei de fertilitate, care este cea mai scăzută din lume, și a îmbătrânirii populației.

Dar această măsură a fost respinsă pe scară largă de către critici, care au susținut că o mai mare presiune asupra lucrătorilor nu ar face decât să înrăutățească situația. Experții menționează frecvent cultura de muncă exigentă a țării și deziluzia crescândă în rândul generațiilor tinere ca fiind factori determinanți pentru problemele demografice ale acesteia.

Abia recent, în 2018, datorită cererii populare, țara a redus limita de la 68 de ore pe săptămână la cele 52 de ore actuale – o măsură care, la vremea respectivă, a primit un sprijin covârșitor în Adunarea Națională.

Legea actuală limitează săptămâna de lucru la 40 de ore plus până la 12 ore de ore suplimentare compensate – deși în realitate, spun criticii, mulți lucrători se află sub presiunea de a lucra mai mult.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă