Fregata HMS Montrose (Foto: Royal Navy)

O navă de luptă britanică a încercat să împiedice capturarea unui petrolier de către Iran

Fregata britanică HMS Montrose, aflată în zona Strâmtorii Ormuz, ar fi încercat, fără succes, să împiedice capturarea de către Iran a petrolierului britanic Stena Impero.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 21.07.2019 - 11:55

Forțe militare iraniene au sechestrat, vineri, petrolierul Stena Impero, care naviga sub pavilion britanic și care aparține unui cetățean suedez.

Penny Mordaunt, ministrul britanic al Apărării, a declarat că nava civilă britanică se afla în apele teritoriale ale Omanului atunci când a fost atacată de iranieni, ceea ce înseamnă că Iranul n-ar fi avut dreptul să intervină în acea zonă maritimă.

Pe de altă parte, ministrul Mordaunt a dezvăluit că fregata HMS Montrose se afla la 60 de minute distanță de petrolierul Stena Impero în momentul în care acesta a fost interceptat de forţele iraniene. Ministrul britanic nu a explicat cum a reacționat fregata Montrose în contextul acestui incident.

În schimb, generalul Ramezan Sharif, purtător de cuvânt al Gărzilor Revoluţionare Islamice, a declarat, sâmbătă, că, în ciuda "rezistenţei şi imixtiunii" navei militare britanice, forţele iraniene au reuşit să rețină petrolierul. Militarii ar fi dus nava britanică în portul Bandar Abbas din sudul Iranului.

Comentarii