5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalNivelul reprimărilor comise de statul saudit, în creștere (Human Rights Watch)

Nivelul reprimărilor comise de statul saudit, în creștere (Human Rights Watch)

Devenit prinţ moştenitor în iunie 2017, Mohammed bin Salman a iniţiat o serie de reforme care le permit femeilor să conducă maşini sau să obţină paşapoarte. Aceste reforme au ”un preţ mare”, denunţă HRW într-un raport, subliniind că zeci de disidenţi – dintre care unii ar fi fost torturaţi – au fost deţinuţi de la venirea sa la putere.

”Ceea ce este marcant în aceste arestări (…) este numărul şi diversitatea persoanelor vizate într-o scurtă perioadă de timp şi noile practici represive”, adaugă HRW, conform News.ro.

Cei care se fac vinovaţi de asasinarea în 2018 a jurnalistului şi criticului puterii Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, nu au fost pedepsiţi, îşi exprimă regretul ONG-ul.

După acest asasinat, peste 30 de opozanţi au fost arestaţi, denunţă organizaţia, amintind că reprimarea a început în septembrie 2017, odată cu arestarea a zeci de disidenţi, inclusiv intelectuali şi religioşi.

În noiembrie 2017, sute de prinţi şi oameni de afaceri au fost deţinuţi, unii timp de săptămâni, la Hotelul Ritz Carlton de la Riad, în ceea ce s-a prezentat drept o campanie împotriva corupţiei.

”Statul de drept rămâne fragil în Arabia Saudită şi poate fi pus în discuţie după cum vor conducătorii politici ai ţării”, denunţă ONG-ul.

”Regele Salman şi prinţul moştenitor Mohammed bin Salman ar trebui să angajeze noi reforme pentru a face astfel încât cetăţenii saudiţi să poată săse bucure de drepturile fundamentale ale omului”, îndeamnă organizaţia.

HRW evocă situaţia economistului Essam al-Zamil, acuzat că face parte din organizaţia Fraţii Musulmani, oaia neagră a Riadului, după ce şi-a exprimat scepticismul cu privire la viitoarea introducere pe bursă a gigantului petrolier saudit Aramco.

Human Rights Watch prezintă, de asemenea, informaţii potrivit cărora Arabia Saudită ar fi folosit tehnologii în domeniul supravegherii pentru a pirata conturi online ale unor critici ai Guvernului şi a instala programe-spion pe telefoanele acestora.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...
Ultima oră
Pe aceeași temă