20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalMisia aduce noul fado la Bucureşti

Misia aduce noul fado la Bucureşti

Una dintre cele mai cunoscute interprete de fado din lume, Misia, va reveni în România pentru încă un concert ce-l va susţine luni, 29 noiembrie, la Opera Naţională Bucureşti. Concertul face parte din turneul „Ruas”, în care îşi promovează cel mai nou material discografic al său – dublul album „Ruas” (format din discurile „Lisboarium” & „Tourists”), lansat anul trecut.

Misia este văzută drept o inovatoare a muzicii fado, de-a lungul carierei ea a dezvoltat un nou stil, a modernizat fadoul clasic al Amaliei Rodrigues şi a surprins audienţa adăugând instrumentelor tradiţionale (chitară portugheză cu 12 coarde, chitară clasică şi bas) senzualitatea acordeonului şi a viorii.

Şi-a lansat primul album în 1990, într-o perioadă când, chiar şi în Portugalia, muzica fado nu era alegerea cea mai potrivită pentru o cântăreaţă. Portughezii nu erau interesaţi nici de cântăreţii de fado, nici de acest stil, cu excepţia artiştilor Amalia Rodriguez şi Carlos do Carmo. Totuşi, Misia a înregistrat albumul res­pectând toate „regulile” genului, incluzând melodii scrise de textieri renumiţi de fado, alături de poezii ale celor mai cunoscuţi poeţi portughezi. Albumul s-a numit tot „Misia” şi a fost bine primit atât de public, cât şi de criticii din Portugalia, dar şi din străinătate, în special Franţa. A fost urmat, în 1993, de „Fado”, care a păstrat aceeaşi direcţie, adică Misia a continuat să interpreteze melodii scrise de textieri populari, dar şi de poeţi. În 1995 lucrurile s-au schimbat puţin, o dată cu lansarea albumului „Tanto Menos Tanto Mais”, unde artista a combinat stilul clasic de fado (chitară portugheză, chitară clasică şi bas) cu vioară, acordeon, pian şi chiar harpă.

Primul album pe care l-a lansat în SUA a fost „Garras do Sentidos” în 1998, urmat, un an mai târziu, de „Paixoes Diagonais”. În 2001, la doi ani de la moartea Amaliei Rodrigues, Misia i-a adus un tribut acestei „doamne a fadoului” şi a înregistrat „Ritual”, pentru toate melodiile (cu excepţia ultimei) folosind cele trei instrumente tradiţionale de fado.

Misia a mai concertat la Bucureşti în 2004, în 2008 şi în vara acestui an, la Timişoara, la Festivalul Plai. Biletele pentru concertul din 29 noiembrie au preţuri între 70 şi 250 lei şi mai pot fi achiziţionate de la casieria Sălii Palatului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă