8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinisterul rus de Externe propune ca limba română să fie denumită "limbă...

Ministerul rus de Externe propune ca limba română să fie denumită “limbă moldovească”

Ministerul rus de Externe are o nouă reacție față de decizia Parlamentului Republicii Moldova de a stabili că limba oficială a țării se numește “limba română”, nu “limba moldovenească”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a declarat că “limba română” ar trebui să fie redenumită “limba moldovenească”.

Această limbă moldovenească ar fi limba care se vorbește în Republica Moldova, în opinia Mariei Zaharova. Tot potrivit declarației sale, “limba moldovenească încă este păstrată oficial numai în Transnistria”. Transnistria este acea regiune a Republicii Moldova aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

Nu este clar dacă Zaharova ar dori ca și limba națională a României să se cheme tot “limbă moldovenească”.

Ideea că limba moldovenească și limba română sunt limbi diferite a fost permanent susținută de comuniștii și de așa-zișii naționaliști din Republica Moldova. La data de 16 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a decis că limba națională este limba română. Majoritatea pro – europeană a votat “pentru”. Acestei decizii i s-au opus, însă, parlamentarii comuniști.

Decizia Parlamentului s-a bazat pe o decizie din anul 2013 a Curții Constituționale de la Chișinău.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va promulga noua lege imediat ce ajunge la ea. Maia Sandu a susținut că această lege trebuia aprobată încă de acum 30 de ani.

Președintele Parlamentului de la Chișinău a respins inițiativele Rusiei de a se pronunța asupra limbii Republicii Moldova. „Persoane care nu vorbesc limba română, nu o înțeleg, au tupeul să ne dea nouă lecții cum ne numim noi limba”, a spus Igor Grosu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă