26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalMii de spanioli au ieşit în stradă pentru a cere salarii mai...

Mii de spanioli au ieşit în stradă pentru a cere salarii mai mari, pe fondul inflaţiei

Mii de spanioli s-au adunat joi în celebra Plaza Mayor din Madrid pentru a cere salarii mai mari, în primul protest masiv organizat de la începutul crizei costului vieţii, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Nu există demnitate fără creşterea salariilor”, au scandat protestatarii. Unii dintre aceştia arborau pancarte cu mesajul: „Majorarea salariilor sau conflict social!”.

Inflaţia din Spania a scăzut la 7,3% anual în octombrie, de la peste 10% în cursul verii, dar rămâne mult peste nivelul normal. Preţurile din zona euro au crescut într-un ritm record de 10,7% luna trecută.

Accelerarea inflaţiei, combinată cu o încetinire economică, constituie în principal rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina şi al perturbării ulterioare a livrărilor de gaz în Europa, scrie Reuters.

„Când preţurile de consum sar cu 10% şi salariile cresc cu 1%, înseamnă că lucrătorii îşi pierd rapid puterea de cumpărare. Devenim pe zi ce trece mai săraci şi cel mai grav este că o minoritate se îmbogăţeşte pe spinarea noastră”, s-a revoltat Tomas Perez, în vârstă de 52 de ani, asistent medical şi membru al sindicatului UGT.

Unai Sordo, secretar general al celui mai mare sindicat spaniol CCOO, a subliniat pentru postul SER că revendicările adresate angajatorilor sunt rezonabile, sindicatele solicitând o majorare de 4-4,5% în acest an şi de 2,5-3% anul viitor.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă