Angela Merkel și Vladimir Putin, la o reuniune în 2018

Merkel cere Rusiei să investigheze presupusa otrăvire a criticului de la Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să investigheze presupusa otrăvire a figurii opoziției ruse Alexei Navalnîi și să-i tragă la răspundere pe făptași după ce medicii au găsit indicii privind o substanță toxică în corpul său.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

26.08.2020 - 11:10


Un critic al președintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi, săptămâna trecută, s-a prăbușit într-un avion după ce a băut ceai în timp ce se ducea în campanie în Siberia. El a fost dus sâmbătă în Germania pentru tratament.
 
Kremlinul a declarat că nu este clar ce l-a făcut pe Navalnîi să se îmbolnăvească și că testele inițiale nu au arătat că a fost otrăvit, așa au acuzat consilierii săi.
 
Dar medicii germani care îl tratează pe Navalnîi la un spital din Berlin au declarat luni că examinările medicale au indicat otrăvirea cu un fel de inhibitor al colinesterazei, deși substanța specifică nu este încă cunoscută.
 
"Având în vedere rolul proeminent jucat de dl Navalnîi în opoziția politică din Rusia, autoritățile de acolo sunt acum chemate de urgență să investigheze această crimă până la ultimul detaliu - și să facă acest lucru în deplină transparență", a declarat Merkel într-o declarație comună cu ministrul de externe Heiko Maas.
 
"Cei responsabili trebuie identificați și trași la răspundere", a adăugat Merkel.
 
Spitalul Charite din Berlin a declarat că o echipă de medici de acolo l-a examinat în detaliu după sosirea sa. "Rezultatele clinice indică otrăvirea cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei", a declarat spitalul într-un comunicat.
 
"Substanța specifică implicată rămâne necunoscută și a fost inițiată o nouă serie de teste cuprinzătoare."
 
 
 
 

Comentarii