22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalMatteo Garrone, la Bucureşti

Matteo Garrone, la Bucureşti

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani, Matteo Garrone, autor al filmelor „Gomorra” şi „Reality”, ambele distinse cu Marele Premiu la Cannes, este invitatul special al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, alături de regizorul palestinian Elia Suleiman.

Cineastul italian va lua parte la premiera celui mai recent film al său, „Reality”, va susţine un masterclass şi se va întâlni, pentru prima dată, cu presa şi cu publicul din România. Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Elvira Popescu.
În onoarea sa, vor fi proiectate la Bucureşti trei dintre cele şapte lungmetraje de ficţiune ale sale: „Reality” (2012), „Gomorra” (2008) şi „L’Imbalsamatore” (2002). Toate trei au trecut cu succes pe la Cannes şi au zeci de premii în palmares, Garrone fiind considerat, alături de Paolo Sorrentino, cineastul care a revigorat cinema-ul italian. Preocuparea sa pentru realism, preferinţa de a lucra cu actori non-profesionişti şi amprenta vizuală puternică sunt câteva dintre trăsăturile care i-au adus comparaţiile cu neorealiştii italieni ai anilor 60.

„Reality”, adus în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, vorbeşte despre iluzia celebrităţii şi despre felul în care televizorul ne modelează vieţile. Luciano (Aniello Arena) e un vânzător de peşte din Napoli, tată a doi copii şi, la ocazii, entertainer al familiei. Când la mall-ul din oraş au loc audiţii pentru show-ul „Big Brother”, Luciano se prezintă şi ajunge curând să creadă că viaţa lui se va schimba complet, că va fi celebru şi bogat; realitatea se deformează încet şi nimic nu mai pare la fel.

Portretul dur şi realist al mafiei napoletane din „Gomorra”, o adaptare după cartea lui Roberto Saviano, a ultragiat Camorra italiană, forţând poliţia italiană să-l ţină pe jurnalist în locuinţe protejate, din 2008 încoace. Matteo Garrone a fost luni la rând subiectul dezbaterilor în presa italiană şi nu numai, iar criticii din lumea întreagă au plasat filmul pe lista celor mai bune titluri lansate în 2008. După Marele Premiu la Cannes, „Gomorra” a câştigat premiul pentru Cel mai bun film, regie, interpretare masculină (Toni Servillo), imagine şi scenariu la Gala Academiei Europene de Film, a fost nominalizat la Globul de Aur, BAFTA şi César-ul pentru Cel mai bun film străin.

filmul „Îmbălsămătorul” (2002) explorează obsesiile ascunse ale unui personaj implicat într-un triunghi amoros bizar. Un taxidermist pitic (Ernesto Mahieux) conectat cu mafia se împrieteneşte cu Valerio (Valerio Foglia Manzillo) şi îl ia ca partener de lucru. Însă acesta din urmă se îndrăgosteşte şi-şi aduce iubita să locuiască împreună, fără să bănuiască ce va dezlănţui. Filmul a rulat la Cannes în Quinzane des Réalisateurs, în 2002, şi a câştigat numeroase premii ale industriei de filme italiene pentru regie, scenariu, interpretare sau imagine. Trailer şi galerie foto, la pagina filmului de pe www.filmedefestival.ro.
Matteo Garrone s-a născut în 1968, la Roma, fiu al unui critic de teatru şi al unei fotografe. A fost asistent de cameraman, înainte de a se apuca de pictură, apoi de regie. Premiile au venit de la primul exerciţiu de regie, „Silhouette” (1996), un scurtmetraj premiat cu Sacher d’Oro, trofeu susţinut de Nanni Moretti, preşedintele juriului la Cannes 2012. Debutul a venit un an mai târziu, cu „Terra di Mezzo” (1997), drama unor emigranţi. A mai regizat „Ospiti”/„Guests”, distins cu premiul Kodak la Veneţia, în 1998, „Roman Summer” (competiţie, Festivalul de la Veneţia, 2000) şi „Primo Amore”(Ursul de Argint pentru muzică la Berlin, 2004).

Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio, cu filmul colectiv „7 zile în Havana”, şi se va închide cu „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie. În premieră, spectatorii vor vedea şi „Beasts of the Southern Wild”, debutul lui Benh Zeitlin premiat cu Camera d’Or şi Premiul FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard, „The Angels’ Share”/ „Partea îngerilor” al lui Ken Loach, distins cu Premiul Juriului, „Post Tenebras Lux”, de Carlos Reygadas, premiat pentru regie, şi „Después de Lucía”, în regia lui Michel Franco, filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard.

De neratat sunt şi „Cosmopolis”, al lui David Cronenberg, „Killing Them Softly”, în regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt , experimentalul „Holy Motors”/ „Motoare sfinte”, al lui Leos Carax, şi comedia „Adieu Berthe ou l’enterrement de mémé”, de Bruno Podalydès.
Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu concursul Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă