12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalMarian Crişan, patru premii la Locarno

Marian Crişan, patru premii la Locarno

La cel mai important festival elveţian al filmului, „Morgen” a primit şi premiul special al juriului.
Coproducţia franco-româno-maghiară „Morgen”, regizată de Marian Crişan, a primit sâmbătă, la festivalul de la Locarno, premiul special al juriului, premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului, dar şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub, anunţă Mediafax.
Filmul spune povestea unui bărbat care trăieşte la graniţa româno-ungară şi căruia îi place să pescuiască. Într-o zi, acesta „pescuieşte” un imigrant ilegal turc. Între cei doi se naşte o prietenie, filmul ridicând întrebări despre migraţie, lege şi omenie.
Regizorul Marian Crişan a câştigat în 2008, la Festivalul de Film de la Cannes, trofeul Palme d’Or pentru Cel mai bun scurtmetraj, cu „Megatron”.
Tot la Locarno, Ana Ularu a primit trofeul Boccalino – premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă – pentru rolul din filmul „Periferic” de Bogdan Apetri.
De asemenea, a existat o prezenţă românească în secţiunea „Leopards of Tomorrow”, care a fost dedicată tinerelor talente, regizorul Corneliu Porumboiu făcând parte din juriul acestei secţiuni.
Trofeul suprem, Leopardul de Aur pentru cel mai bun film, a fost acordat peliculei chineze „Han Jia” („Winter Vacation”), de Li Hongqi.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă