10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalMari creatori europeni își dau întâlnire în Secuime

Mari creatori europeni își dau întâlnire în Secuime

Între 18 şi 31 martie la Sfântu Gheorghe se va desfășura cea de-a treia ediţie a unui festival care s-a dovedit încă de la început extrem de puternic: Reflex. Acesta a apărut în peisajul festivalurilor teatrale din România în anul 2009, când Teatrul Tamási Áron împlinea 60 de ani de la înfiinţare.

Trupa acestei instituţii, condusă de prestigiosul regizor László Bocsárdi, a simţit nevoia să-şi întărească relaţia cu spectatorii, prin implicarea lor într-un proiect teatral care să le întreţină reflexul curiozităţii de a privi şi dincolo de propriul spaţiu cultural, după cum se arată într-un comunicat al organizatorilor. Iar privirea Festivalului Internaţional de Teatru Reflex este programată a fi mereu îndreptată spre Centrul, Estul şi Vestul Europei teatrale, unde sunt căutate spectacole care au forţa de a forma în oraşul nostru o comunitate a spectatorilor cu reflexul libertăţii de a recunoaşte semnele valorii şi ale modernităţii, în oferte artistice cât mai diverse, ca formă şi problematică.

Un brand local

La 6 ani de la naştere şi după doar două ediţii, Festivalul Internaţional de Teatru Reflex a devenit un adevărat brand al oraşului Sfântu Gheorghe, pe care îl promovează drept un spaţiu multicultural cu o identitate unică.

Reflexul din Secuime şi-a păstrat de-a lungul timpului câteva trăsături care sunt apreciate de spectatori şi critici, deopotrivă, şi care-i conferă un statut special prin faptul că transformă prin acest proiect de anvergură un oraş micuţ de provincie într-un punct important de pe harta teatrală a Europei.

“Încercaţi să menţineţi intimitatea festivalului. A fi mic nu înseamnă a fi provincial, a fi mic nu înseamnă a fi neînsemnat, sau fără pretenţii. Acest festival ne-a arătat exact contrariul. Iar dacă a avut un debut pozitiv, de ce nu ar putea deveni unul cu renume internaţionall?”, spunea Maria Shevtsova, specialist în estetica teatrului, Goldsmiths, University of London.

Oferta artistică a festivalului

Simbolul acestei ediţii este punctul – un semn grafic simplu, dar cu un inepuizabil conţinut semantic. Programul Reflex3. va valorifica multe din conotaţiile cuvântului care desemnează acest semn grafic şi va cuprinde oferte teatrale şi muzicale din România, Ungaria, Serbia, Polonia, Lituania şi Austria, plus dezbateri şi evenimente conexe.

Festivalul debutează cu un concert susţinut de radio.string.quartet.vienna, care a devenit celebru în lumea internaţională a jazzului prin interpretări inedite ale pieselor legendarului compozitor şi cântăreţ John McLaughlin.

Motivele pentru care Reflex3. va fi deschis de concertul extraordinar al cvartetului vienez nu ţin de multele puncte din denumirea acestei formaţii, ci de faptul că partiturile şi concertele sale sunt un punct de întâlnire între cele mai diverse stiluri şi genuri muzicale – de la jazz şi muzică clasică, până la folk, rock şi muzică pop.

Tot aşa se doreşte a fi şi Reflex3. – un punct de întâlnire între cele mai diverse stiluri şi voci din lumea teatrală şi artistică contemporană.

Programul Reflex3

Ca şi la primul şi al doilea Reflex, Programul Reflex3. este conceput a se desfăşura pe aceleaşi trei Module: spectacole, dezbatere şi evenimente conexe precum concerte şi expoziţii.

Oferta de spectacole este foarte variată: Spectacolul-fenomen teatral, cu o extraordinară carieră internaţională, cum este “Pescăruşul”, producţie a Teatrului Naţional din Novi Sad, în regia lui Tomi Janežič; un spectacol de 6 ore şi jumătate, care celebrează bucuria de a fi împreună, în intimitatea unei poveşti teatrale ce se confundă cu viaţa tuturor celor implicaţi într-o reprezentaţie teatrală – artişti şi spectatori, deopotrivă.

Spectacol-magie teatrală, care forţează limitele dintre teatrul fizic, dans şi magia vizuală a unor trupuri în mişcare, cum este “Nancy”, producţie Nowy Teatr din Varşovia, în regia lui Claude Bardouil; un spectacol copleşitor despre o iubire nimicitoare, între o tânără de nicăieri şi un star punk-rock.

Spectacolul-teatru total, cum sunt întotdeauna percepute provocările artistice semnate de regizorul lituanian Oskaras Koršunovas şi celebra sa Companie OKT, care au revenit în Reflexul de la Sf. Gheorghe, de data aceasta cu “Miranda”, după Furtuna şi alte piese de Shakespeare, un spectacol de o adâncime şi actualitate tulburătoare.

Spectacolul-oglindă a diformităţilor din sufletele noastre, cum este “Secretele noastre”, producţie a Companiei Pintér Béla din Budapesta, o comedie amară, cu performanţe actoriceşti de neuitat şi de o impresionantă ingeniozitate vizuală.

Spectacolul-protest, cum este “Contra democraţiei”, producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti, în regia lui Alexandru Dabija, un spectacol de o violenţă răscolitoare, despre absurdităţile lumii în care trăim şi despre sluţenia din sufletele noastre.

Spectacolul-călătorie prin diverse culturi ale lumii, cum este “Moliendo café”, coproducţie Compania Csíky Gergely şi Teatrul German din Timişoara, în regia lui Silviu Purcărete; un spectacol care reface atmosfera din celebre cafenele ale lumii şi pe care autorii îl dedică tuturor pasionaţilor de arta improvizaţiei şi de cafea.

Spectacolul-feerie, cum este “Visul unei nopţi de vară”, producţie a Teatrului Naţional din Budapesta, în viziunea regizorului georgian David Doiasvili, o comedie desprea fragila graniţă dintre vis şi realitate, despre misteriosul şi încâlcitul nostru labirint sufletesc.

Spectacolul de operă, cum este “Opera Ultima”, producţie a Teatrului Novosadsko Pozorište din Novi Sad, în regia lui Kokan Mladenović, operă comică şi oratoriu despre sfârşitul lumii, spectacol construit pe baza operei lui Mozart şi a pieselor lui Beaumarchais. Această ofertă de spectacole invitate, din Europa şi din ţară, este completată, ca şi la ediţiile precedente ale Reflexului, cu spectacole din Sfântu Gheorghe, secţiune prin care organizatorii Reflex3. doresc să promoveze teatrele din oraşul-gazdă şi să le confrunte cu criteriile de valoare ale criticilor şi oamenilor de teatru din ţară şi din Europa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă