21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalMarele circuit al şpăgii, dictatură şi iubiri interzise

Marele circuit al şpăgii, dictatură şi iubiri interzise

În perioada 17-23 martie are loc la Bucureşti cea de-a şaptea ediţie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului „One World România“. Evenimentul aduce în faţa publicului 50 de filme, împărţite în 5 secţiuni principale şi proiecţii speciale, dar şi matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski şi chiar un circuit turistic mai special, intitulat sugestiv „Marele circuit al şpăgii“.

Cele 5 secţiuni principale de anul acesta sunt: După 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica mass-media, Şi dragostea este un drept al omului. Retrospectiva One World România 2014 este dedicată regizorului Marcel Lozinski, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale.După 25 de ani cuprinde 6 documentare recente care revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conţine şi un program de 5 scurtmetraje româneşti realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.

Secţiunea Rebeli pentru cauze aduce în atenţia proaspăt revoltatului bucureştean exemple de activism neconvenţional din spaţiul ex-sovietic, dar şi două filme româneşti prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: „Toamna românească“ (regia: Matei Budes) şi „Bucureşti, unde eşti?“ (regia: Vlad Petri).

Statul strâmb prezintă o selecţie de documentare despre felurite cazuri de corupţie din toată lumea, inclusiv „Putin’s Games“ – un film despre mita, corupţia, degradarea mediului şi violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.

Clinica mass-media încearcă prin 6 filme – unele mai serioase, altele care tratează situaţia cu mult umor – să analizeze starea presei în momentul de faţă, în mai toate colţurile lumii. Filmele acestei secţiuni ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preţ şi servilismul faţă de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass mediei zilelor noastre?

Cea de-a cincea secţiune, Şi dragostea e un drept al omului cuprinde 4 poveşti despre relaţii neacceptate – de societate, de familie, de legile ţării în care trăiesc. Fiecare dintre filmele acestei secţiuni găseşte o formulă cinematografică specială pentru a vorbi despre dragoste cu caldură şi delicateţe. Prin ele, încercăm să privim problemele LGBT dintr-o altă perspectivă şi să le includem într-o discuţie mai largă.

Festivalul One World România, dedicat drepturilor omului, înseamnă nu numai film documentar, ci şi o serie întreagă de evenimente conexe.

Anul acesta este din nou alături de festival artistul Dan Perjovschi (foto), care a desenat şi Premiul „One World România“ 2013. Dan Perjovschi şi-a adunat desenele risipite în cele patru colţuri ale lumii reale şi virtuale şi le va aşeza pe pereţii Institutului Francez din România şi ai Clubului Ţăranului sub titlul „Rezist-Exist“. Sunt interpretările şi reacţiile artistului la evenimentele legate de Roşia Montană, de revoltele de la Kiev, Istanbul sau Cairo, de mişcarea Occupy. Pe 21 martie, Perjovschi va susţine o prezentare publică la Clubul Ţăranului.

Turism pe ruta corupţiei şi amintiri din comunism

În premieră în Bucureşti, One World România organizează în perioada 18-23 martie, Marele circuit al şpăgii. Eugen Istodor vă va ghida printr-un cartier unde aproape la fiecare colţ de stradă s-a petrecut câte un fapt de corupţie în ultimii 25 de ani. Turul va începe zilnic din Piaţa Dorobanţi, la intrarea în strada Beller, de la ora 17.00, între 18 şi 21 martie, iar pe 22 şi 23 martie, de două ori pe zi, de la ora 11.00 şi de la ora 17.00. Pe 20 martie, veţi putea urma un curs turbo de Master of Corruption Administration sub îndrumarea lui Petr Sourek, CEO Corrupt Tour.

Pe 19 martie, sunteţi invitaţi la Teatrul Odeon, la spectacolul „Tipografic Majuscul“, realizat de Gianina Cărbunariu în cadrul proiectului „Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete“. Gianina Cărbunariu a construit acest spectacol pornind de la dosarul „Elevul“: în 1981, Mugur Călinescu avea 17 ani când a fost arestat de Securitate pentru că a scris pe ziduri mesaje anti-sistem. Mugur a murit în 1985. Pe 18 martie, câţiva dintre cei mai reprezentativi regizori de teatru documentar sunt invitaţi la Clubul Ţăranului pentru o discuţie despre modul lor de lucru.

De asemenea, în fiecare zi a festivalului aşteptăm publicul în Colţul amintirilor din foaierul cinematografului Studio. Aici, la adăpostul unei draperii, în faţa unei camere şi a unui reporter, veţi putea rememora amintiri din comunism. Amintirile adunate de-a lungul întregii săptămâni vor fi prezentate sub forma unui scurt montaj, în seara închiderii festivalului.

Cele mai citite

România – Cehia. Declarațiile selecționerului George Buricea înaintea barajului pentru Cupa Mondială

George Buricea, selecţionerul echipei naţionale de handbal masculin a României, spune că barajul cu Cehia, contând pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025, se...

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...

Insomnie și stres: probleme gestionate prin masaj. Beneficii și detalii despre saloanele de masaj

Noaptea, gândurile nu-ți dau pace. Ziua, oboseala te prinde din urmă, iar tu nu mai dai randament. Relaxează-te la un salon de masaj! Află...
Ultima oră
Pe aceeași temă