18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalMănuşi roşii, din 5 mai pe marile ecrane

Mănuşi roşii, din 5 mai pe marile ecrane

Cinefilii se pot bucura în această primăvară de nou film românesc de succes internaţional, un lungmetraj semnat de regizorul Radu Gabrea, Mănuşi roşii. Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner, şi prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de „Securitatea română” în anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria.

 Mănuşi roşii este un film despre tortura psihică. S-au făcut câteva filme despre suferinţele oamenilor în închisoare, s-a  scris în orice caz mult.

“Închisorile mele”, cartea lui Ioanid, este numai una din cărţile de referinţă. S-au folosit toate formele de tortură pentru a sfărâma şi ultima tentativă de rezistenţă a individului prins în cleştele uriaşei maşini represive a închisorilor comuniste. Filmul însă, în afară de «documentarele» televiziunii, despre «memorialul durerii», nu a coborât până acum niciodată în adâncurile relaţiei dintre anchetat şi anchetator, cu toate surprinzătoarele ei meandre. Niciodată, după ştiinţa mea, n-a existat o cronică aproape exactă, minuţioasă, detailată până la penibil, a modului în care, pe modelul unei exorcizări, pe modelul psihologic al inchiziţiei catolice, de tristă amintire, regimul comunist şi aparatul lui represiv au reuşit să construiască mii de cazuri «penale», care i-au ajutat să realizeze în mod «legal», distrugerea unei părţi a societăţii româneşti , aici, a unor membri ai comunităţii săseşti“, a declarat regizorul Radu Gabrea.

Filmările s-au desfăşurat la Bucureşti şi Sibiu în  primăvara anului 2009 pe parcursul a 36 de zile. Bugetul alocat producţiei s-a situat în jurul sumei de 750.000 de euro.

Rolul principal este jucat de Alexandru Mihăescu, în distribuţia peliculei regăsindu-se şi Andi Vasluianu, Udo Schenk, Marcel Iureş, Mircea Rusu, Dan Aştilean, Ion Grosu, Victoria Cociaş şi Ioana Iacob.

Filmul va fi lansat în data de 5 mai, în Bucureşti, la Cinema Patria şi va rula, în continuare la Cinema Scala şi Cinema Union, începând din 6 mai, precum şi în Cluj (din 6 mai), Sibiu (din 6 mai), Tg. Mures (din 13 mai), Iaşi (din 20 mai), Mediaş (din 8 mai) dar şi în reţeaua cinematografelor Cityplex din Bucureşti, Braşov şi Constanţa, începând din data de 27 mai.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă