21.6 C
Bucharest
Thursday, 1 June 2023
HomeInternaționalLukaşenko declară că Rusia a început să transfere arme nucleare spre Belarus

Lukaşenko declară că Rusia a început să transfere arme nucleare spre Belarus

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin.

„Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, a declarat Lukaşenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse, Pul Pervogo.

Lukaşenko, care se află la Moscova pentru un summit regional, nu a fost în măsură să indice dacă arme respective se află deja în ţara sa. „Poate, mă întorc şi voi vedea”, a spus liderul belarus, principal aliat al Rusiei.

Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare „tactice” pe teritoriul belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.

Anunţul a suscitat critici din partea comunităţii internaţionale, din partea ţărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanşate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară.

La începutul lunii aprilie, Rusia a anunțat că a început să instruiască militari belaruşi pentru utilizarea armelor nucleare tactice.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Şcoală de vară, în Sectorul 5, în iulie şi august. Câte locuri sunt disponibile

Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat miercuri derularea proiectului „Şcoala de vară”, destinat unui număr de 600 de elevi. Proiectul se va derula în...

Iohannis dă asigurări că rotativa se va face

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că în următoarea perioadă, fără a spune un moment exact, schimarea premierilor va avea loc, nefiind probleme la...

Ministerul Muncii vrea să blocheze dreptul la grevă în Sănătate, avertizează sindicatele. Dacă medicii n-au voie să facă grevă pentru salarii, n-ar avea voie...

Ministerul Muncii vrea să blocheze "de facto" dreptul la grevă în Sănătate, avertizează Federația „Solidaritatea Sanitară”. Această organizație sindicală "a solicitat săptămâna trecută Ministerului Muncii...
Ultima oră
Pe aceeași temă