20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalLicitație cu opere de artă și vinuri franțuzești la Mamaia

Licitație cu opere de artă și vinuri franțuzești la Mamaia

La finalul săptămânii trecute, în stațiunea Mamaia au avut loc două licitații, cu lucrări de pictură, obiecte de artă și vinuri franțuzești, ambele organizate de Casa de licitații Artmark. Cu toate că au atras suficient de mulți colecționari sau persoane interesate de o astfel de achiziție, prețurile oferite au demonstrat că piața obiectelor de artă este într-o continuă scădere, multe dintre piesele scoase la licitație fiind vândute la prețuri cu mult mai mici decât în urmă cu doi-trei ani.

„Piața de artă a scăzut, este într-o continuă scădere, să sperăm că ea își va reveni pentru că ar fi păcat, de-abia s-a reușit să se creeze un segment al cunoscătorilor. Obiectele de artă, cu doi-trei ani înainte ajungeau la niște valori mult mai mari decât cele la care se vând acum. Cred că acum este un moment de cumpănă, de criză, așa cum este criză în toate domeniile“, a declarat  Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța.

Un tablou de Petrașcu s-a vândut cu 9.000 de euro

La licitația „Orientalism“, organizată la Marina Regia Residence, într-un cort amenajat pe plajă, au participat circa o sută de persoane.

„Au fost lucrări alese tematic, pe care organizatorii au crezut că le pot vinde mai ușor în această zonă. Licitația s-a numit Orientalism și a privit mai ales peisaje de la Balcic, dar și lucrări în general realizate la mare“, a spus Doina Păuleanu.

Au fost scoase la vânzare 30 de tablouri semnate de pictori precum Doboșariu, Stork, Petrașcu, Iorgulescu Yor sau Dărăscu.

„Târg oriental“, semnat de pictorul Constantin Ionescu a fost cumpărat cu 1.400 de euro,
„Turci la cafenea“, de Józef Pankiewicz, a fost achiziționat cu 800 de euro, iar tabloul „Pregătiri de pescuit la apus“, de Dimitrie Florian Doboșariu a fost cumpărat cu 1.000 de euro. Tabloul „Coasta de Argint“, semnat de Romeo Storck, a fost adjudecat cu 1.900 de euro.

Cel mai mare preț, de 9.000 de euro, a fost oferit pentru lucrarea „Silistra“, de Gheorghe Petrașcu. Printre operele neadjudecate sunt „Turci la Mangalia“, de Francisc Șirato, estimat la 20.000-30.000 de euro, „Cafeneaua turcească“ de Petre Iorgulescu Yor, tablou evaluat la 5.000-7.000 de euro, precum și „Cișmeaua din Balcic“, semnat de Nicolae Dărăscu, estimat la 12.000-18.000 de euro.

Vinurile franțuzești nu prea au căutare

La obiecte de artă, un iatagan cu mâner din fildeș de morsă, decorat cu argint, semnat pe lamă „Mustafa“, datând din 1835, a fost adjudecat cu 450 de euro, prețul de pornire fiind de 350 de euro.

O concurență mare a fost pentru o cupă chinezească realizată din corn de rinocer, datând din secolul al XVIII-lea, pentru care licitația a pornit de la 400 de euro și s-a ajuns la un preț de adjudecare de 3.250 de euro.

Casa de licitații Artmark a scos la vânzare și sticle cu vin, în special din Franța. O selecție de vinuri rosé, Domaine Lafage, 6 sticle x 75 cl, a fost cumpărată cu 170 de euro, cu 15 euro mai mult decât prețul de pornire a licitației. Achiziționată cu 320 de euro a fost și selecția de vinuri de pe domeniul celebrului cuplu Angelina Jolie-Brad Pitt, 6 sticle x 75 cl. Nimeni însă nu s-a încumetat să plătească 3.430 de euro pentru o colecție de o sută de sticle de vinuri și șampanii franțuzești, 100 sticle x 75 cl. 

 

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă