17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăInternaționalLaibach, show special în Silver Church

Laibach, show special în Silver Church

Trupa slovenă Laibach va reveni în România și va susține un concert la București, în Clubul Silver Church pe 22 mai. ­Show-ul face parte din turneul de promovare a celui mai recent lansat pe piață album al cunoscutei formații.

După șapte ani de la prima întâlnire cu fanii din România, în Sala Agronomia din București, emblematicul grup industrial/dark wave/avangarde & experimental Laibach va concerta din nou în Capitală, de astă dată în The Silver Church Club, cu începere de la ora 20.00. Cei cinci muzicieni, Milan Fras – vocal, Mina Špiler – sintetizator și voce, Janez Gabrič – tobe, Luka Jamnik și Sašo Vollmaier – sintetizator, vor promova în România ultima lor apariție discografică de studio – Spectre, în cadrul unui spectacol organizat de club Control cu sprijinul The Silver Church Club. Lansat în luna martie a acestui an, după aproape opt ani de pauză, albumul Spectre – un adevărat manifest în formă poetică, a fost întâmpinat cu mult entuzism de către fani, bucurându-se totodată de critici excelente din partea mass-media de specialitate din întreaga lume.

Magnific și grav, dar în mod formal vesel, proaspăt și provocator, Spectre iese din umbră și aduce la lumină o serie de piese și idei noi cu care Laibach își restabilește poziția grandioasă pe scena muzicală internațională. După ce ani la rând a inspirat formații de succes de pe scena rock-ului mondial, și aici amintim doar renumita trupă germană Rammstein, despre care mulți au spus că este o copie a slovenilor, Laibach revine în forță cu piese impresionante care deja se află în fruntea topurilor. Din ce în ce mai populare sunt piesele ”The Whistleblowers”- al cărui clip a adunat sute de mii de fani pe youtube în numai câteva săptămâni de la lansare, sau ”Eurovision”- al cărui video a fost filmat într-o zonă industrială din Trbovlje (Slovenia), orașul din apropierea munților Kum unde s-a ”născut” trupa. Impactul imaginilor din ”Eurovision” este impresionant atât grație mesajului textului, cât și faptului că multe scene au fost filmate în timpul ultimei ierni, una dintre cele cea mai înghețate din istoria Sloveniei, un adevărat cataclism de gheață după ce, timp de două săptămâni, jumătate din țară a fost stăpânită de un ger năpraznic.

Cu ”Spectre”, Laibach s-au "reinventat" pe sine într-o formă plină de prospețime, dar în același timp cizelată și solidă. Trupa pune în discuție toate interpretările rigide, precum și prejudecățile despre ea însăși, despre muzica și intențiile sale, despre propria filozofie și ideologie.

Versiunea extinsă a albumului include patru piese bonus, inclusiv ­”Love On The Beat”, o adaptare Laibach a celebrei piese a lui Gainsbourg și adaptarea unui vechi blues al lui Blind Lemon Jefferson – ”See That My Grave Is Kept Clean”, piesa pe care Laibach a înregistrat-o inițial pentru producția de teatru ”Die Macht der Finsternis” (Puterea Întunericului), de Lev Tolstoi.

Revoluționarii ”Laibach”

Cu o activitate ce a îmbinat controversa cu forța inovației, Laibach s-a bucurat dintotdeauna de o reputație interesantă și de recunoaștere la nivel internațional. Laibach a început în iunie 1980 ca un colectiv muzical și artistic în Slovenia și a jonglat permanent cu arta, politica și filosofia, dar la nivel mondial s-a remarcat în primul rând prin muzică, discografia numărând peste 30 de albume lansate în diferite formate (CD, vinil, casete audio etc.). Grupul a avut o implicare multi-disciplinară, în multe domenii, de la cultura populară la cross-media și artă performativă (colaje, fotocopii, postere, grafică, pictură, video, instalații, concerte și spectacole). Membră și reprezentantă a mișcării culturale Neue Slowenische Kunst, Laibach s-a confruntat cu multe problematici, stârnind reacții puternice din partea autorităților politice din fosta Iugoslavie și mai ales în Republica Socialistă Slovenia natală.

În 1983 cei de la Laibach au inventat și definit termenul istoric de "retro-avangarda" și au chestionat în mod constant, din punct de vedere artistic, termeni precum citat, însușire, re-contextualizare, drepturi de autor și copiere, în sensul că au pus în practică conceptul de ”operă colectivă”. De pildă, când au fost întrebați ce părere au despre faptul că germanii de la Rammstein au ”furat” stilul Laibach, slovenii au spus că nu cred în originalitate, demontând latura individuală a artistului și stabilind principiul ”hiper-identificării”. Artiștii au declarat chiar că se bucură de succesul celor de la Rammstein, considerându-l o dovadă a faptului că, pe piață, o copie bună poate valora mai mult decât originalul.

Fanii care vor dori să fie prezenți la specialul show Laibach din București își vor putea procura bilete, la prețul de 65 de lei, din Club Control (Str. C-tin Mille, nr. 4), online, în sistem "print at home" de pe www.easytickets.ro, sau în ziua concertului de la intrarea în Clubul Silver Church.   

Cele mai citite

CFR S.A. are în bugetul pe 2024 o alocare de 5,8 miliarde de lei pentru investiţii în infrastructura feroviară

Bugetul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. pe anul 2024 înregistrează o creştere de 62,24% a veniturilor totale faţă de anul anterior, respectiv...

România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic (analiză Frames)

România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic, al producţiei şi al serviciilor transfrontaliere, potenţialul de investiţii în dezvoltarea...

Revolut Money Report: Ce vor românii de la banca lor digitală?

Digital banking-ul a devenit, în ultimii ani, mai mult decât o alternativă la banking-ul clasic pentru nevoile financiare obișnuite ale clienților - plăți, împrumuturi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă