37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalLaburiștii din Anglia solicită investigarea finanțării renovării apartamentului lui Johnson

Laburiștii din Anglia solicită investigarea finanțării renovării apartamentului lui Johnson

Laburiștii au cerut Comisiei Electorale să lanseze o investigație oficială cu privire la renovarea apartamentului din Downing Street al lui Boris Johnson, pe motiv că guvernul a refuzat să răspundă dacă premierul a încercat să îi determine pe donatorii conservatori să plătească în secret pentru îmbunătățirile din apartamenul său.
 
Comisia ar trebui să-și folosească puterile „pentru a solicita prezentarea estimărilor de facturi și chitanțe de plată” și pentru a obliga pe toți cei implicați să explice modul în care a fost finanțată renovarea, au declarat avocații partidului de opoziție într-o scrisoare adresată șefului executiv al comisiei, Bob Posner, văzut de Financial Times.
Miscarea Laburiștilor este una dintre cea mai recentă dintr-o serie de acuzații degrinatoare care zguduie guvernul britanic în urma dezvăluirilor explozive ale lui Dominic Cummings, fostul asistent șef al lui Johnson. El este cel care a declanșat șirul noilor acuzații când a publicat vineri, pe blogul său personal, o afirmație că l-ar fi avertizat pe prim-ministru să nu folosească finanțarea „potențial ilegală” a donatorilor pentru a-și reamenaja apartamentul de deasupra 11 Downing Street.
 
Laburiștii au încercat luni să forțeze un ministru să explice acuzațiile aduse în Camera Comunelor printr-o întrebare urgentă. Tot luni, secretarul de cabinet Simon Case a fost chestionat de un comitet select de deputați cu privire la rezultatele anchetei sale despre „șobolanul vorbăreț” care a dezvăluit planurile guvernului de carantină Covid-19 în noiembrie anul trecut.
 
În februarie anul acesta, presa a relatat  că premierul Johnson a cerut donatorilor conservatori să contribuie la costul renovărilor supervizate de logodnica sa Carrie Symonds. Ulterior, e-mailurile au arătat că donatorul conservator Lord David Brownlow a acordat 58.000 de lire sterline pentru a acoperi plățile „deja făcute” de către partidul conservator în favoarea proiectului – și a dorit ca donația să fie atribuită unui „trust care va fi în curând format în Downing Street”.
 
Vineri, guvernul a anunțat că premierul a plătit el însuși aproape 60.000 de lire sterline și după ce renunțase la planul de a obține suma plătită deja de un donator.
 
 
Comisia electorală, care reglementează plățile către părți a confirmat că a inițiat discuții cu partidul conservator pentru a stabili dacă vreuna dintre plăți intră în sfera sa de competență – și, prin urmare, trebuie raportată și publicată.
 
Cat Smith, ministrul din umbră al Cabinetului, a spus că, dacă conservatorii „vor să facă ceva în ceea ce privește duhoarea de scandal care îi cuprinde, trebuie să coopereze cu Comisia Electorală și să predea tot ce au”.
 
„Ar fi cu adevărat îngrijorător pentru integritatea democrației noastre dacă s-ar descoperi că prim-ministrul a acceptat finanțări externe pentru a-și susține stilul de viață de lux și nu a eșuat să îl declare”, a adăugat ea.
 
Liz Truss, secretar pentru comerț internațional, a declarat duminică pentru emisiunea Andrew Marr Show de la BBC că costurile au fost „acoperite de prim-ministru”. Însă întrebată dacă donatorul i-a împrumutat inițial banii lui Johnson, ea a spus că „nu este implicată în detaliile renovărilor de apartamente”.
 
Rachel Reeves, ministrul din umbră al Cabinetului, a cerut separat ca miniștrii să elibereze toată corespondența relevantă. Într-o serie de 14 întrebări, ea i-a cerut lui Johnson să explice dacă a declarat vreun împrumut la momentul potrivit, împreună cu orice modificare necesară a statutului său fiscal.
 
Downing Street nu a răspuns la întrebările specifice, dar a spus că a stabilit „în mod transparent” cheltuielile pentru clădire.
 
„Mai multe informații despre lucrările la proprietatea Downing Street, inclusiv rezidențele, vor fi acoperite în raportul anual al cabinetului 2021 și în conturile auditate ale cabinetului”, a spus o purtătoare de cuvânt. „În orice moment, guvernul și miniștrii au acționat în conformitate cu codurile de conduită corespunzătoare. Oficialii Biroului Cabinetului au fost informați pe tot parcursul și s-au urmat sfaturile oficiale ”.
 
Toate donațiile raportabile vor fi declarate în conformitate cu cerințele relevante, a adăugat ea.
 
Numărul 10 nu a renunțat la ideea de a folosi un trust pentru finanțarea unor lucrări pe părți ale proprietății guvernamentale, în conformitate cu aranjamentele pentru casele de țară Checkers și Dorneywood.
 
Angela Rayner, adjunctul liderului laburist, a declarat duminică că o nouă versiune a listei de interese a miniștrilor, care ar trebui actualizată de două ori pe an, dar care nu a fost actualizată din iulie trecut, ar trebui publicată înainte de alegerile locale din 6 mai.
 
În același timp, echipa lui Johnson este pregătită pentru acuzațiile Cummings conform cărora primul ministru ar fi putut preveni mii de decese în valul de iarnă al pandemiei Covid-19.
 
Fostul asistent pregătește un dosar de probe care îl critică pe fostul său șef pentru răspunsul lent al guvernului la a doua creștere a numărului de cazuri, a fost raportat duminică.
 
Asistenții sunt nerăbdători, deoarece Cummings, ca una dintre cele mai înalte personalități din numărul 10, a avut acces la conversații private, e-mailuri și prezentări. În noiembrie, la un moment dat guvernul se afla sub presiune pentru a introduce un al doilea blocaj, Johnson și cancelarul Rishi Sunak erau nerăbdători să reziste mișcării, cu excepția cazului în care devenea inevitabilă.
 
Cummings va avea un forum public pentru a-și prezenta cazul împotriva lui Johnson luna viitoare, atunci când urmează să se prezinte în fața unei anchete comune de către comitetele selectate de sănătate și știință cu privire la pandemie.
 
Un prieten al lui Cummings a prezis focuri de artificii, spunând pentru Financial Times: „El acționează niciodată să înscrie [puncte]. Trage întotdeauna spre țintă. . . și lucrurile astea contează enorm pentru el. ”
 
Deși Marea Britanie se bucură de unul dintre cele mai reușite programe de lansare a vaccinurilor din lume, rata mortalității sale din pandemie, de 127.000, nu se compară favorabil cu majoritatea celorlalte țări.
 
Cummings a mai susținut că Henry Newman, un prieten al lui Symonds, a fost sursa scurgerilor de anul trecut cu privire la momentul celui de-al doilea blocaj național.
 
El a scris că secretarul cabinetului i-a spus că „toate dovezile duc cu siguranță la Henry Newman”, adăugând că Johnson a întrebat atunci dacă ar fi posibil să oprească ancheta pentru a evita un scandal cu logodnica sa.
 
Totuși, FT a dezvăluit vineri că MI5, adus de Case pentru a efectua ancheta, credea că sursa era de fapt Cummings.

Vineri, Lordul Eddie Lister, consilier senior al lui Johnson, a demisionat după ce a rezultat că a rămas pe statul de plată a doi dezvoltatori imobiliari în timp ce lucra în Downing Street.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă