12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalKremlinul vânează transfugi ruşi şi în America. CIA și FBI, în alertă

Kremlinul vânează transfugi ruşi şi în America. CIA și FBI, în alertă

 
Raportul a fost scris de fostul agent al spionajului britanic Christopher Steele, care a alcătuit şi celebrul dosar în care arată că Rusia l-a „cultivat, susţinut şi ajutat” pe Donald Trump.

FBI a primit raportul când ajuta poliţia metropolitană din Washington să ancheteze cauzele morţii lui Mihail Lesin, documentul contrazicând concluzia oficială a autorităților americane, potrivit căreia acesta a murit în urma unei lovituri la cap, pe fondul consumului de alcool.

Noile dezvăluiri intervin după otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal  şi a fiicei acestuia, în Marea Britanie, cu un agent neurotoxic rar, fabricat în laboratoare sovietice în anii ‘80. Londra a acuzat Moscova (care continuă să nege acuzaţiile) şi a decis expulzarea de diplomaţi ruşi din Marea Britanie.

S-au alăturat ţările membre ale UE şi SUA. Rusia a răspuns în acelaşi mod şi de câteva zile avioanele transportă diplomaţi expulzaţi spre şi din Rusia. În Marea Britanie, BuzzFeed News a amintit 14 morţi suspecte legate de Rusia.

În fiecare din aceste cazuri, responsabili ai serviciilor secrete americane suspectează  serviciile rusești de securitate sau grupări mafiote – două forţe care lucrează adesea în tandem – şi au schimbat informaţii cu omologii britanici „în contextul asasinatelor”.

     Reduşi la tăcere

Raportul lui Steele precizează că Lesin a fost bătut violent de indivizi care lucrau pentru un oligarh apropiat de Putin. Ordinul era să-l bată pe Lesin, şi nu să-l omoare, dar s-a mers prea departe.

Trei surse au declarat că raportul descria ucigaşii ca fiind agenţi ai securităţii statului rus, care lucrau la negru pentru comanditar. Se pare că Lesin voia să se stabilească în SUA și trebuia avertizat să nu trădeze.

Steele, fost şef al biroului din Rusia al serviciilor secrete britanice, a furnizat „Raportul Lesin” FBI-ului, pentru care oferea de multă vreme informaţii, din care unele au fost folosite în afaceri penale federale. Pentru „Raportul Lesin”, Steele a primit informaţii din surse plasate la nivel înalt din Moscova.

Responsabili ai serviciilor secrete americane au precizat pentru Newsweek că supraveghează atent atentatele comise peste Atlantic şi moartea lui Lesin le-a intensificat temerile.

Kremlinul ar putea utiliza serviciile sale de securitate în SUA, aşa cum a făcut-o în alte părţi, lista morţilor misterioase, care au survenit la persoane ce deţineau informaţii pe care Kremlinul nu dorea să le vadă publice, nu trebuie ignorată de ţările occidentale“, scrie Newsweek.

Lesin a închis gura presei care îl critica pe Putin şi în 2005 a fondat Russia Today, reţeaua finanţată de Kremlin, pentru contracararea opiniilor occidentale exprimate de CNN şi BBC.

Misiunea lui Lesin s-a încheiat în 2009 şi petrecea din ce în ce mai mult timp în SUA, unde firmele în care era asociat îi cumpăraseră proprietăţi tentaculare la Los Angeles, Beverly Hills şi Brentwood, în valoare de peste 28 milioane de dolari.

     „Urmărire și vânare“

Surse din securitatea americană dezvăluie o uşoară intensificare a activităţilor rusești în ultimii doi ani şi agenţi ruşi suspectaţi au fost reperaţi în cartiere unde trăiesc unii fugari ruşi, protejaţi de echipe ale CIA.

Săptămâna trecută, Boris Karpicikov, alt fost agent rus, dublu rezident în Marea Britanie, a semnalat că a fost avertizat că agenţii Kremlinului vin să-l caute şi veterani ai CIA cu activităţi legate de Moscova recunosc faptul că un atac similar nu este imposibil.

Odată cu venirea lui Putin la putere în anii 1990, ruşii au revenit la „urmărirea şi vânarea transfugilor”, declară Daniel Hoffman, ofițer CIA, care are la activ cinci ani petrecuţi în Rusia.

În ianuarie, parlamentari democraţi din Senat, membri în Comitetul pentru Relaţii Externe, au publicat un raport avertizând că braţul lung şi mortal al serviciilor secrete rusești ar putea atinge SUA.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă