14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalKinodiseea, festivalul micilor cinefili

Kinodiseea, festivalul micilor cinefili

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii „Kinodiseea” se va desfăşura între 16 şi 21 noiembrie în Bucureşti, la Cinema Studio, Cinema Eforie şi Sala Elvira Popescu.

 

Pe lângă cele mai bune opt producţii cinematografice pentru cei mici ale anului 2012, Kinodiseea vine cu o retrospectivă Disney, ateliere de iniţiere a copiilor în arta cinematografiei şi le oferă şansa de a discuta chiar cu realizatorii filmelor proiectate pe marele ecran.  Cele opt lungmetraje din secţiunea Competiţie se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Noutatea din acest an o reprezintă dublajul în limba română al primelor două proiecţii din zi la Cinemateca Eforie. Proiecţiile de la orele 10.00 şi 12.00 sunt gratuite, precum şi cele din „Retrospectiva Disney”.

 

Retrospectiva Disney

Animaţia estoniană care a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin la începutul acestui an, „Lotte şi secretul pietrei Lunii”, va avea parte de două proiecţii speciale, când va fi dublată live de vocea filmelor ce se vedeau cândva pe video, Irina Margareta Nistor. Celelalte două animaţii din competiţie sunt „Zarafa”, o coproducţie Franţa-Belgia, în regia lui Remi Bezancon (câştigător al premiului Cesar) şi a lui Jean-Christophe Lie (animator pentru producţii Disney ca „Tarzan”, “Hercule” şi „Cocoşatul de la Notre-Dame”), şi „Jean, băiatul lunii”, co-producţie Franţa-Germania, ecranizarea uneia dintre cele mai de succes povestiri ale cunoscutului scriitor de cărţi pentru copii Tomi Ungerer. Filmul olandez „Micul corb” este laureat al premiilor pentru Cel mai bun film pentru copii şi Cel mai bun debut în secţiunea “Generation” la Berlinala 2012, precum şi al Young Audience Award la European Film Awards. „Gattu” este filmul indian premiat cu Menţiune specială pentru Cel mai bun film în secţiunea „Generation”, anul acesta, la Berlinală. Filmul suedez „Dragonul de gheaţă,  produs în Cehia şi „Tony 10″ completează lista filmelor din competiţia de anul acesta.

Cele mai bune filme Disney nu puteau lipsi de la Kinodiseea, având chiar o secţiune specială. Titlurile care îi vor încânta atât pe cei mici, cât şi pe cei mai mari dintre spectatori sunt: “Regele leu”, “Frumoasa şi bestia”, “Cartea junglei”, “Aladdin”, “În căutarea lui Nemo” şi Mary Poppins.

În secţiunea Panorama copiii pot vedea lungmetrajul norvegian de animaţie “Kurt se răzbună”, prezentat la festivalurile de film de la Annecy, Stuttgart şi Kristiansand.

Descoperind cinematograful prin joacă

Cei mici au şansa să participe la nouă ateliere: atelier de actorie, susţinut de Bogdan Dumitrache, cunoscut pentru rolurile din „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (regia Adrian Sitaru), dar şi din serialul „În derivă”, atelier de efecte speciale – Jor Van Kline, a lucrat ca producător şi coordonator de efecte speciale la filme precum „Mr. and Mrs. Smith” (regia Doug Liman), „Elephant” (regia Gus Van Sant), atelier de scenografie – Nicolae Copăceanu, cel care a lucrat la filme precum „Tinereţe fără tinereţe” (regia lui Francis Ford Coppola),  „Sânge şi ciocolată” (regia Katja von Garnier), atelier de montaj, susţinut de Eugen Kelemen, laureat al premiilor Gopo şi UCIN pentru montajul filmului “Periferic” (regia Bogdan George Apetri), precum şi la ateliere de scriere creativă, reciclare creativă, origami, machiaj de film şi costume.

Juriul care va acorda premiul pentru cel mai bun film este, ca în fiecare an, format din copii talentaţi, pasionaţi de cinematografie şi de artă în general. Sofia Nicolaescu este micuţa actriţă din filmul lui Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră”, Albert Dima a jucat în cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, “Despre oameni şi melci”, iar Alexandru China Birta joacă în spectacolul “Micul prinţ”  la Teatrul Odeon.

KINOdiseea este membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) şi este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaţionale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children’s Film Festival (Norvegia), Zlin Film Festival (Cehia), şi International Young Audience Film Festival Ale Kino  din Polonia. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...

Programul apă-canal de la Fondul de Mediu a fost fraudat! Președintele AFM confirmă dezvăluirile PUTEREA

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă dezvăluirile PUTEREA legate de fraudele masive cu finanțare prin AFM pentru programul apă-canal. Conducerea Administrației Fondului...

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...
Ultima oră
Pe aceeași temă