14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalJaponia: O unitate specială de poliţie pentru insule disputate cu China

Japonia: O unitate specială de poliţie pentru insule disputate cu China

Unitatea va avea baza în Okinawa, la 420 de km la est de insulele numite de japonezi Senkaku, iar de chinezi Diaoyu, scrie sursa citată.

“Presupunând scenarii care includ debarcarea ilegală a unui grup armat, vor fi desfăşuraţi poliţişti foarte bine instruiţi, echipaţi cu pistoale mitralieră”, a transmis NHK, fără a preciza sursa informaţiilor.

Forţele armate şi paza de coastă din Japonia şi-au întărit prezenţa în jurul insulelor disputate, însă potrivit televiziunii nipone este pentru prima dată când se creează în regiune o unitate pentru protecţia teritoriului respectiv.

Agenţia Naţională de Poliţie nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta ştirea. În bugetul solicitat începând din aprilie anul viitor, sunt prevăzute 159 de posturi suplimentare de poliţişti în Okinawa şi Fukuoka, pentru reacţia la situaţii din insule îndepărtate.

Relaţiile dintre Tokyo şi Beijing sunt tensionate multă vreme de disputa asupra insulelor şi de istoricul agresiunii japoneze din al doilea război mondial. În 2012, un grup de activişti chinezi a debarcat pe una din insule şi a ridicat steagul Chinei, provocând indignare în Japonia, reaminteşte Reuters. Recent, cele două ţări au încercat să îşi amelioreze relaţiile; în octombrie anul trecut, premierul japonez Shinzo Abe a vizitat capitala chineză, ocazie cu care ambele părţi s-au angajat să îşi întărească legăturile.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă