Perioada de aplicare a acestor sancţiuni urma să se încheie sâmbătă.
Sancţiunile prevăd, printre altele, interzicerea totală a exporturilor şi importurilor bilaterale, precum şi intrarea în Japonia a navelor înregistrate în Coreea de Nord sau care s-au oprit într-un port nord-coreean.
În urma testelor cu rachete efectuate de Phenian, Japonia a instituit în 2006 un complex de sancţiuni unilaterale faţă de ţara vecină, iar de atunci a prelungit în mai multe rânduri aceste măsuri, în paralel cu cele aplicate Coreei de Nord de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.
Prin intermediul sancţiunilor, Japonia încearcă să impulsioneze regimul lui Kim Jong Un să ia măsurile specifice pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea, după cum s-a stabilit la summiturile cu Coreea de Sud şi SUA, un angajament aflat într-un punct mort ca urmare a dezacordului dintre Phenian şi Washington cu privire la foaia de parcurs.
Decizia încearcă de asemenea să pună presiune pe Coreea de Nord pentru rezolvarea dosarului cetăţenilor niponi pe care i-a răpit între 1977 şi 1983.
Conform AFP, Phenianul a admis în 2002 răpirea a 13 japonezi în scopul de a-şi forma spionii în ce priveşte limba şi cultura japoneze. O lună mai târziu după această recunoaştere, cinci dintre cetăţenii niponi au fost lăsaţi să se întoarcă în Japonia. Tokyo a numărat cel puţin 17 persoane răpite şi suspectează zeci de alte dispariţii ca fiind opera serviciilor nord-coreene.